Nový šéf Applu udělal první rozhodnutí. Týká se charity

LP Fish
9. 9. 2011 15:50
U Applu vyřešili zajímavým způsobem charitativní činnost firmy. Podpořili zaměstnance aby oni sami přispívali na oblasti, které uznají za vhodné.
Foto: Shutterstock

Apple je dnes největší firma na světě, k těm mediálně nejvýraznějším však patřil snad po celou dobu své existence. Jeho zakladatel Steve Jobs však věděl, že k mediálně obratným podnikatelským společenským špičkám jako je Bill Gates či Waren Buffet chybí jemu i Applu samotnému jedna věc. Jasná vize jak se postavit k charitě.

Protože éra Steva Jobse u Applu se mezi novináři označovala jako éra práce, očekávalo se, zda se přístup k charitě změní v době, kdy se vedení IT giganta chopil jiný muž. Odpověď přišla brzo, ovšem zdá se, že éra práce pokračuje.

Úřednický přístup

Jobsův nástupce Tim Cook dostal od otce zakladatele asi skutečně za úkol vyrovnat se jako první právě s tímto problémem. Tichý workholik však tuto v amerických médiích velmi sledovanou aktivitu pojal po svém. Dokonce by se dalo říct krystalicky po applovsku.

A tak místo halasného oznámení, že kolik firma věnuje na ten či onen účel (poslední oficiální dar Applu bylo 100 000 dolarů v roce 2008 na kampaň proti omezování manželství párů stejného pohlaví v Kalifornii), rozeslal Cook zaměstnancům firemní email.

Podpoříme charitu, kterou vyberou naši zaměstnanci

V něm oznámil, že ke každému dolaru, který zaměstnanec Applu věnuje na charitu, přihodí firma jeden dolar za sebe a to až do výše 10 000 euro. Novinka se zatím týká jen amerických zaměstnanců Applu, ale firma ji chce rozšířit i do ostatních částí země kde podniká.

Pro mnohé může být tato forma jen dokladem "úřednického" charakteru nového šéfa Googlu. Navíc tento přístup k charitě je řešením, při kterém si prostě Apple nemusí lámat hlavu s tím komu a kolik přispět.

Server Digital Trends však připomíná, že charitativní činnost by měla být anonymní a tak je Cookovo řešení vlastně lepší, než  Gatesova a Buffetova mediální vyjádření o tom, jak po smrti odkážou charitě polovinu svého majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy