Ztratil se vůbec prototyp iPhonu 5?

LP Fish
5. 9. 2011 16:15
Případ ztraceného prototypu iPhonu 5 je čím dál tajemnější. Sanfranciská policie vyvracela, později potvrdila spoluúčast na vyšetřování. Z Applu mezitím unikl dokument naznačující, že telefon se bude prodávat od října.
Prototyp iPhonu 4 se ztratil v baru. Stalo se to samé i s prototypem iPhonu 5?
Prototyp iPhonu 4 se ztratil v baru. Stalo se to samé i s prototypem iPhonu 5? | Foto: Reuters

Zajímavý vývoj má kauza ztraceného prototypu nejočekávanějšího chytrého telefonu všech dob, iPhonu 5. Ten podle některých zdrojů ztratil nejmenovaný zaměstnanec Applu v sanfranciském baru Cava 22.

Podle dalších zdrojů se pak objevil na populárním serveru Craiglist, který slouží v USA k prodeji různých věcí.

Dejavu

Apple však ani jednu informaci nepotvrdil. Podle serveru Cnet, který s kauzou přišel jako první, navíc policie ani zaměstnanci Applu nekontaktovali majitele baru. Ten si však vzpomněl, že do baru v červenci několikrát telefonoval muž, který se ptal po ztraceném iPhonu. Tato kauza silně připomíná případ z minulého roku, kdy v baru ztratil jiný zaměstnanec Applu prototyp iPhonu 4. Ten byl pak prodán technologickému blogu Gizmodo, který jeho podobu uveřejnil dřív, než tak oficiálně učinil Apple. Muže obviněné z krádeže čeká za několik dní soud.

Soukromá policie

Pokračování aktuální kauzy má však ještě zajímavější průběh. Apple údajně sledoval polohu ztraceného iPhonu 5 a zjistil, že se nachází v jednom ze sanfranciských domů. Tam také přišlo šest mužů - 4 policisté a dva detektivové od Applu a s použitím policejních odznaků dosáhli prohlídky jak domu, tak aut jeho obyvatel. Prohlídku prováděli zaměstnanci Applu, nikoli policisté. IPhone 5 se však nenašel. Obyvatelům domu bylo nabídnuto 300 dolarů, pokud se telefon vrátí.

Jakmile pronikla zpráva o tom, že policie asistovala soukromému vyšetřování Applu, mluvčí sanfranciské policie popřel, že by jim kdokoli z Applu či odjinud hlásil případ ukradeného telefonu. "Nic nebylo hlášeno", řekl Troy Dangerfield agentuře Reuters. Posléze však sanfranciská policie přece jen připustila, že na případu s Applem spolupracují. Proč však dům prohlíželi zaměstnanci Applu a nikoli policisté nevysvětlila.

Děravý Apple

Nervozita Applu se dá vysvětlit i dalším únikem. Server BGR totiž dnes publikoval dokument, který naznačuje, že nový iPhone 5 se začne prodávat již v říjnu tohoto roku. Je tedy otázka, zda podivná kauza se ztrátou telefonu narušuje marketingovou strategii Applu, nebo je naopak její kontroverzní součástí.

Pokud ne, zdá se že zaměstnanci Applu nejsou ani zdaleka tak loajální, jak by si jejich firma přála. Problematický může být i fakt, že čtyři policisté přihlíželi prohlídce domu dvěma detektivy Applu, což je skutečnost minimálně na hraně amerických zákonů. Apple se k případu dosud nevyjádřil.

 

Právě se děje

Další zprávy