Newstweek přináší tak trochu jiné zprávy

Jan Kovalík
2. 9. 2011 17:00
Zlatou Nicu za nejlepší projekt v kategorii interaktivní umění získala dvojice mediálních manipulátorů
Julian Oliver a Danja Vasiliev nad svým "měničem zpravodajství".
Julian Oliver a Danja Vasiliev nad svým "měničem zpravodajství". | Foto: Jan Kovalík

Rusko-nizozemnská dvojice Danja Vasiliev a Julian Oliver chtějí podle svých slov lidi varovat před  automatickou konzumací zpráv, které se na ně a jejich počítače a chytré telefony valí ze všech stran a ze všech různých zdrojů.

"Lidé by neměli věřit všemu, co vidí na obrazovce počítače," říká stručně Danja Vasiliev na střeše nadzemních garáží, které se na týden staly jedním z dějišť festivalu Ars Electronica. Spolu s Julianem Oliverem sem přijeli s projektem, který budí rozruch.

Propaganda za 34 euro

Newstweek, jehož logo i font nápadně připomínají obchodní značku známého amerického týdeníku, vlastně je o médiích a zprávách, přistupuje k nim ovšem trochu nestandardně.

Základem projektu je malé zařízení, které si každý s trochou šikovnosti může sestavit sám doma. Součástky je možné pořídit v každém obchodě s počítači a elektronikou. Celkové náklady 34 euro.

Foto: Jan Kovalík

Základem po domácku vyrobeného přístroje, který vypadá jako adaptér nebo stabilizátor napětí, je router. Pokud například v kavárně toto zařízení zapojíte do zásuvky, zásuvka bude dále fungovat a přenášet napětí, navíc se ale v kavárně objeví nová veřejně přístupná WiFi síť.

Zákazníci, kteří se do ní zapojí, se skrze ní mohou připojit na internet, jako obvykle. Některá zařízení se do takových sítí logují i automaticky. Pokud si ale ke svému latté budete chtít zabrouzdat děním ve světě a zabrousíte na stánky Guardianu, BBC nebo třeba CNN, budete se divit.

Ani BBC se nedá věřit

V hlavních zprávách CNN najdete třeba zprávu o tom, že Julian Assange se stal poradcem presidenta Obamy pro bezpečnost. BBC vás může informovat o tom, že po návštěvě Roberta Gatese v Číně se Peking chystá masivně investovat do americké armády a podobně.

Oliver s Vasilievem vymysleli systém, který jim umožňuje modifikovat znění zpráv oficiálních médií. Skupina médií není limitovaná, terčem této propagandy se může stát kterýkoliv zpravodajský server. Záleží jen na tom, kdo takové zařízení do veřejného prostoru umístí a co chce lidem sdělit.

Autoři svůj vynález neprodávají, na internetu jen zveřejnili podrobný postup, jak přístroj sestavit a zdrojový kód aplikace. "Dáváme lidem tu možnost. Každý si může vyzkoušet svojí vlastní propagandu na vlastní odpovědnost, hlavně se ale naučí, na jak děravém principu funguje síť a jak se takovému nebezpečí bránit," říká Vasiliev.

"Lidé začínají vnímat realitu z internetových prohlížečů a chytrých telefonů. Postupně se dostáváme do situace, kterou bych nazval realita generovaná prohlížečem," doplňuje Oliver a prstem ukáže nad okénko provizorního baru, kde je v zásuvce zastrčená bílá krabička.

Jaké jsou hlavní zprávy?

"Podívejte se, na hlavní zprávu BBC," usmívá se Oliver. Autor těchto řádků tedy začne lovit v telefonu a narazí na zprávu: Libyjští vůdci slibují, co nemohou zaručit. "A nyní se připojte z jiné WiFi nebo přes GSM síť," povzbuzuje Oliver. Tam už na čtenáře čeká originál: Libyjští vůdci slibují toleranci a respekt k právu.

Kdo titulky respektovaného BBC změnil? "Nevím," říká Vasiliev, "ale viděl bych to na támhletu skupinku Japonců, včera tím byli úplně posedlí." Během rozhovoru s tvůrci Newstweeku, který Datarama exkluzivně přinese v následujících dnech, došlo na síti Newstweek k sedmi modifikacím zpravodajství.

 

Právě se děje

Další zprávy