Jména uživatelů se budou zobrazovat v reklamě od Googlu

tl
14. 10. 2013 15:30
Google bude do reklamy umisťovat jména a fotky svých uživatelů

San Francisco - Od 11. listopadu začnou pro uživatele služeb společnosti Google platit nové smluvní podmínky. Tou hlavní novinkou jsou především takzvaná "Sdílená doporučení", která umožní Googlu používat v kontextové reklamě jména a fotografie uživatelů podobným způsobem, jako to již dělá Facebook.

Vaše jméno se může například do reklamy dostat, pokud nějaký produkt na síti Google+ označíte hodnocením +1 nebo když se k němu kladně vyjádříte v recenzi na Google Play. Vaši známí poté mohou na reklamu s vaším doporučením narazit prakticky kdekoliv na webu, kde Google své reklamy umisťuje.

Ačkoliv je jasné, že novinka je výhodná především pro Google a inzerenty, internetový gigant tvrdí, že těžit z ní budou i samotní uživatelé. Ti totiž při vyhledávání webů či zboží hned poznají, zda se s nimi někdo z jejich známých již setkal a zda má s nimi kladné zkušenosti.

Novinka se už setkala s řadou odpůrců, kterým vadí, že Google staví své zisky nad ochranu soukromí svých uživatelů. Je nutno ale dodat, že funkci "Sdílená doporučení" mohou uživatelé vypnout. Google navíc k reklamním účelům nebude využívat dat osob mladších osmnácti let, ovšem pouze v případě, že nezletilí uživatelé Googlu svěřili své pravé datum narození.

 

Právě se děje

Další zprávy