Google se kaje: Podcenili jsme sociální sítě

LP Fish
1. 6. 2011 11:45
Bývalý šéf Googlu, Eric Schmidt, označil vlažný přístup Googlu k sociálním sítím za svou největší chybu ve vedení firmy
Eric Schmidt: Pojďme se kamarádit a být sociální.
Eric Schmidt: Pojďme se kamarádit a být sociální. | Foto: ČTK

Rancho Palos Verde v Kalifornii žije konferencí D9: All Things Digital. Jedním z očekávaných účastníků je i výkonný ředitel Google, Eric Schmidt. Ten ve svém projevu přiznal, že společnost podcenila úlohu sociálního kontaktu přes internet: "Ve světě internetu potřebujete vědět, s kým máte tu čest," řekl Schmidt.

Schmidt, který nedávno uvolnil pozici generálního ředitele pro jednoho ze zakladatelů firmy Larryho Page, uvedl, že Google sice v minulých letech zmeškal fenomén "přátelství" - chybu ovšem hodlá napravit. Sociální rozměr v sobě zahrnuje ceněné informace o tom, kdo je uživatel a jeho "přátelé", jež lze použít ke zkvalitnění informací (rozuměj reklamy), které jsou jim zpětně poskytovány.

Další produkty Googlu tak budou obsahovat sociální funkce. První z nich je v USA již fungující tlačítko Google +1, které při zobrazení výsledku vyhledávání umožní nejen bookmark na Google profil, ale i jeho sdílení s přáteli. Ti pokud narazí na stejnou položku, uvidí ikonky těch, kterým se výsledek líbil také.

Gang čtyř

Schmidt zároveň zdůraznil, že podobu internetu dnes určuje hlavně "gang čtyř", tedy Google a Facebook, společně s Amazonem a Applem. Potvrdil také spolupráci s Applem v optimalizaci využití googlovských map a vyhledávacích služeb.

O podobnou spolupráci se prý snažili v oblasti sociálních služeb i s Facebookem, ten však zatím na pobídky k jednání nereagoval.

V rozhovoru pro list Wall Street Journal dále Schmidt uvedl, že Google vždy dbal na ochranu soukromí, ale že bude mnohem raději, když bude o zákazníkově soukromí rozhodovat privátní firma, než vláda. Jistou míru regulace ze strany vlády však podporuje, protože to podle něj "racionalizuje některé otázky" a zjednodušuje debatu o otázce soukromí.

 

Právě se děje

Další zprávy