S Googlem v peněžence

LP Fish
27. 5. 2011 16:51
Google vám pomůže vymyslet, co potřebujete. Pak vám to pomůže najít a rád by pomohl i se zaplacením. Paypal se tomu snaží zabránit žalobou 
Foto: Thinkstock

Necelý den poté co Google, společně se Citigroup a Mastercard, odhalil podrobnosti o své očekávané nové službě elektronické peněženky - Google Wallet, podali na něj žalobu právníci jeho potenciálního největšího konkurenta, on-line platebního systému PayPal.

 

Paypal, který je součástí aukčního serveru eBay, s Googlem tři roky vyvíjel on-line systém, který by umožňoval platby prostřednictvím mobilních telefonů s operačním systémem Android. Na začátku tohoto roku však Osama Bedier, zaměstnanec Paypalu odpovědný za tuto spolupráci z Paypalu odešel a nastoupil ke Googlu jako viceprezident pro mobilní platby.

Spolu s ním přešla do Googlu ještě jedna další konzultantka, najmutá původně firmou eBay. Oba měli svému novému zaměstnavateli vynést obchodní tajemství, které Google využil při svém vlastním řešení. 

New York a San Francisco

Služba Google Wallet zatím funguje jen majitelům telefonu Nexus S 4G v New Yorku a San Franciscu a teprve postupně během léta by se měla rozšiřovat do dalších míst a typů telefonů s Androidem, vybavených technologií NFC. Samotnou aplikaci si pak uživatel stáhne a spáruje telefonní čip se speciální předplacenou kartou Citi MasterCard.

Podobně jako s kartou pak bude možné s Google Wallet platit nejen on-line, ale také prostřednictvím terminálů MasterCard Pass, kterých na světě přes 300 000.

Nápady, nákupy, platby

Služba Google Wallet je obecně přijímána s velkými rozpaky. Podle řady pesimistů a kritiků, nejde Googlu ani tak o rozšíření působnosti do finanční oblasti, jako spíš o shromáždění dalších dat o klientech a jejich využití při maximalizaci reklamního zisku. Pokud totiž budou vědět, kde lidé nakupují, mohou velmi efektivně, osobně zaměřovat on-line reklamu.

List Wall Street Journal přinesl minulý rok rozhovor s předsedou správní rady Googlu Erikem Schmidtem, v němž Schmidt mimo jiné říká, že většina lidí od Googlu nechce odpovědi na otázky: "Chtějí, aby jim Google poradil, co mají dělat," řekl tehdy Schmidt novinářům. Po zavedení služby Google Wallet, kdy bude firma svým zákazníkům nabízet nápady, nákupy i placení, to zní jako hodně černý humor.

 

Právě se děje

Další zprávy