Google + Motorola = krásné nové stroje

Jan Kovalík
16. 8. 2011 14:30
Google má za sebou velmi drahý, ale velmi důležitý nákup
Sergey Brin a Larry Page: Podaří se jim zopakovat úspěch na trhu s hardwarem?
Sergey Brin a Larry Page: Podaří se jim zopakovat úspěch na trhu s hardwarem? | Foto: ČTK

Reportéři listu Wall Street Journal spočítali, že během oficiálního vyjádření společnosti Google ke svému plánu pohltit firmu Motorola Mobility zmínili zástupci Google slovo patent celkem čtyřiadvacetkrát. V době patentové války, která v současnosti mezi předními technologickými firmami zuří, se právě patenty staly nejsilnější zbraní. Historicky největší akvizice Googlu ale není jen o patentech.

"Tento obchod nebyl jen o patentech," upozornil trefně pro list New York Times Travis McCourt, analytik Morgan Keegan Equity Research, "jinak by Google koupil IDCC". IDCC je kód akcií firmy InterDigital, která vlastní srovnatelný balík patentů jako Motorola, cena firmy se v době ohlášení akvizice pohybovala kolem 3 miliard dolarů (Google zaplatí za Motorolu 12,5 miliarda dolarů). Po ohlášení pohlcení Motoroly Googlem cena akcií InterDigital klesla o 14 procent.

Zhruba 17000 patentů Motoroly je ovšem pro Google velmi důležitým zbožím. Dvojnásob potom, kdy Apple, Microsoft a Oracle spojily síly a koupily patenty firmy Nortel a Novell, které se přímo týkají operačního systému Android, který se Googlu daří šířit světem smartphonů neuvěřitelnou rychlostí 550 tisíc aktivovaných přístrojů denně.

Spolčení proti Androidu

Google po tomto kroku konkurence trojici zmíněných firem veřejně obvinil ze spolčení proti svému systému Android. Za využití získaných patentů totiž trojice firem požaduje od Googlu vysoké poplatky, a snaží se tak zvýšit cenu telefonů využívajících Android.

Prohrát další podobnou bitvu si Google nemohl dovolit. Navíc v situaci, kdy druhým zájemcem o Motorolu nebyl nikdo jiný než Microsoft. Larry Page, šéf a spoluzakladatel Googlu, proto přihazoval velmi štědře. K radosti akcionářů Motoroly, přesně o 63 procent více, než byla cena akcií firmy při posledním obchodování před oznámením akvizice.

Ačkoliv reakce předních výrobců chytrých telefonů, které využívají systém Android, tedy HTC, Samsung, Sony Ericsson nebo LG, byla velmi pozitivní. Všichni reagovali téměř identickou větou ve smyslu: Vítáme strategické rozhodnutí Googlu a věříme, že přispěje k obraně platformy Android a jejích partnerů.

Zůstaneme otevření, slibujeme...

Dobrou náladu se snažil šířit i šéf vývoje Androidu Andy Rubin, který uvedl, že Motorola bude brána jako oddělená firma a jeden z řady výrobců hardwaru. Pro firmy jako HTC nebo Samsung, které zdarma využívají systém Android a prodejem svých přístrojů vydělaly jmění, ovšem tato slova nemohou stačit.

Google se evidentně chystá vstoupit do telefonního byznysu. Ačkoliv jeho zástupci na všechny strany hlásí, že Android zůstane otevřenou platformou pro všechny, z principu věci to takto nemůže fungovat. Google bude dodávat operační systém výrobcům telefonů a jeden z těchto výrobců mu bude patřit.

Některým výrobcům navíc Google vycházel vstříc již v minulosti v rámci svého "Nexus programu", kdy firma vybraným výrobcům přednostně sdělila specifikace nové verze Androidu, aby jí tito výrobci mohli přizpůsobit nové modely svých přístrojů. S esy v rukávu v podobě patentů Motoroly teď bude Google naopak moci požadovat od těchto firem poplatky.

Šance pro Microsoft

Odvážný tah Googlu tak může nepřímo pomoci Microsoftu. Pokud si výrobci, kteří doposud vyráběli přístroje primárně pro Android, nebudou jisti jeho otevřeností do budoucna, je pravděpodobné, že se riziko pokusí rozložit na více platforem. Jejich volba pak logicky padne na Windows Mobile.

Vlastnictvím hardwarové divize se tak Google přiblíží obchodnímu modelu Apple, který vyrábí svůj software pro svůj hardware a drží si kontrolu nad obsahem přístrojů. Současně ale firma hlásá, že udrží Android otevřený, volně k použití a nebude přitom zvýhodňovat Motorolu. To do sebe příliš nezapadá. Fenomenální úspěch Applu je do jisté míry založen na uzavřenosti, proti které se Google vždy vymezoval.

Trh s hardwarem, na kterém se Google ocitne poprvé, navíc negeneruje takové marže, na které je firma zvyklá při svých softwarových aktivitách. Obchodování s "železem" se proto Googlu nemusí povést. Ale může, a když se tak stane, na trhu se možná konečně objeví relevantní konkurence iPadu a iPhonu.

 

Právě se děje

Další zprávy