Google obviňuje Microsoft z porušení tajemství

LP Fish
12. 8. 2011 13:20
Google dál vyostřuje patentový spor s Microsoftem. Spolu se svým nejvěrnějším spojencem, výrobcem Motorola, zpochybnil nezávislost soudního experta
CEO Microsoftu Steven Ballmer
CEO Microsoftu Steven Ballmer | Foto: Reuters

Ve válce IT gigantů opět přituhuje. Ve středu zástupci firmy Google obvinili Microsoft před americkou Mezinárodní obchodní komisí. Kladou mu za vinu neoprávněné prozrazení "vysoce tajného" zdrojového kódu jejich operačního systému Android.

Podle Googlu Microsoft porušil dohodu o mlčenlivosti, když bez upozornění umožnil jejich znalci Dr. Robertu Stevensonovi nahlédnout do těch částí zdrojového kódu, který je chráněn autorským zákonem.

Porušení smlouvy

Dohoda mezi Googlem, Motorolou a Microsoftem totiž jasně říká, že Google musí být dopředu informován o tom, že Microsoft poskytne "tajné" informace třetí osobě. Google by pak měl mít možnost vznést námitky před uveřejněním těchto informací a schválit osobu, před kterou bude zveřejněn. "Kód poskytnutý neoprávněně doktoru Stevensonovi je vysoce utajený a Google jej nesdílí ani se svými partnery, jako je Motorola", říká se v prohlášení Googlu.

Kvůli tomu žádá Google o vyřazení svědka Microsoftu z projednávání jeho žaloby proti výrobci telefonů Motorola, používajícího operační systém Android. Zároveň žádají o sankci za porušení smlouvy.

Microsoft vede řadu patentových žalob proti výrobcům chytrých telefonů, u Motoroly se však setkává se zatím nejsilnějším odporem. S firmou HTC, dalším výrobcem telefonů s operačním systémem Android, se Microsoft dohodl a má z prodeje těchto telefonů zisk.

Poradce konkurentů

Googlu především vadí, že Robert Stevenson pracoval jako poradce pro jeho přímé konkurenty, jako jsou firmy Microsoft a Hewlett Packard. Jejich obchodní tajemství je tak podle nich v nebezpečí.

Microsoft však namítá že tento expert je nezávislý a že předchozí kontakty Microsoftu se Stevensonem byly jen "dvě, tři schůzky s externím poradcem Microsoftu týkající se případu technologie v oblasti tisku."

Na záplavu obvinění z porušování patentového práva ze strany Microsoft, ale také Applu a dalších IT firem Google reaguje také další strategií. Snaží se nakupovat patenty podobně jako jeho konkurenti a využívat je v konkurenčním boji podobně jako oni. Na konci července koupil například více než tisíc různých patentů od firmy IBM.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy