EMI prohrála důležitý spor s webem na sdílení hudby

LP Fish
23. 8. 2011 9:00
V průlomovém rozsudku soudce odmítl zodpovědnost cloudových služeb za to, co si jednotliví uživatelé stahují. Zdůraznil individuální odpovědnost
První podobný spor vedly hudební firmy se zaniklou sítí Napster.
První podobný spor vedly hudební firmy se zaniklou sítí Napster. | Foto: Thinkstock

Americký federální soudce William Pauley, zamítl žalobu hudební společnosti EMI a čtrnácti menších hudebních vydavatelství proti "cloudové" hudební službě společnosti MP3Tunes LLC.

V žalobě šlo o několik tisíc nahrávek a skladeb a o stovky hudebních obalů, které si uživatelé MP3Tunes stahovali do svého "hudebního mraku".

Cíl - mimosoudní vyrovnání

Soud s MP3Tunes je podle Reuters důsledek čtyři roky staré snahy hudebního průmyslu, donutit majitele stránek, aby zamezili stahování a sdílení hudby na jejich stránkách, pokud za ni není zaplaceno.

V květnu tohoto roku například provozovatelé zaniklé sdílené sítě Limewire souhlasili, že hudebním společnostem zaplatí částku 105 milionů dolarů, aby dál nepokračoval federální soud kvůli porušování autorských práv.

Vinni nejsou prostředníci

V rozsudku podle Reuters soudce Pauley zmínil, že MP3Tunes ani jejich šéf Michael Robertson neporušili Digital Millenium Copyright Act (DMCA) tím, že dovolili stahování všech souborů, s výjimkou těch, o kterých by konkrétně věděli, že jsou z pirátských zdrojů. Jinými slovy říká, že za možné protiprávní jednání jsou zodpovědní uživatelé a nikoli MP3Tunes.

V některých drobných a jasně prokázaných případech Pauley také prohlásil Robertsona i MP3Tunes vinným. Šlo však pouze o případy kdy si osobně stahovali skladby do svého "mraku" z pirátských stránek.

"Rozumný člověk by jistě s pomocí drobného pátrání dospěl k názoru, že stránky používané klienty MP3Tunes nejsou oprávněny distribuovat díla EMI chráněná autorskými právy. DMCA ovšem nebude přenášet břemeno vyšetřování na poskytovatele internetového obsahu," napsal Pauley v rozsudku.

Právník MP3Tunes Greg Gulia to pro Reuters označil za obrovské vítězství. "Uživatelé si i nadále mohou stahovat písně z veřejně dostupných internetových stránek a ukládat je, bez samostatného licenčního poplatku." Gulia zdůraznil, že tím je podle nich přijat základní obchodní model MP3Tunes.

 

Právě se děje

Další zprávy