Matematici umí vyzrát na loterie

LP Fish
13. 8. 2011 13:20
Spočítat jakým způsobem počítač generuje danou číselnou řadu pro ně není problém. Některým stačí spočítat počet vydaných tiketů.
Foto: Aktuálně.cz

Různé formy loterií jsou oblíbené na celém světě a řada lidí doufá, že jim možná výhra alespoň jednou za život dá sladký pocit vítězství. Jsou však i jiní lidé, kteří se na loterie dívají jako na matematický problém. A i když vám loterijní společnosti budou tvrdit opak, matematický přístup k problému se zdá být mnohem výnosnější.

Podle některých dnes známých případů se totiž stačí trochu zamyslet a možnost výhry se z oblasti náhody přesune do oblasti rozumné investice. Jde pouze o dvě věci. Mít na to čas a být tak trochu geniální.


Stírací losy

Wired na začátku tohoto roku uveřejnil fascinující příběh geologického statistika Mohana Srivastavy žijícího v Torontu.  Ten se už v roce 2003 zamyslel na tím, jak přistoupit z hlediska svého oboru ke tzv. stíracím losům. Začal s populárním kanadským tiketem, na kterém je osm sloupců, každý s devíti číslicemi a stíracím polem. Pokud se shodují tři čísla ze stíracího pole s čísly v odkrytých sloupcích, los vyhrává.

"Losy jsou vyráběné sériově, to je jasné. Musí tedy existovat nějaký počítačový program, který by tyto čísla generoval. Bylo by hezké, kdyby počítač prostě vyplivnul náhodnou řadu čísel. To ale není možné, protože společnost musí mít přehled o tom, kolik losů ve vydané sadě vyhrává. Ta hra tedy prostě nemohla být náhodná. Iluzi náhody jenom navozovala a ve skutečnosti byla pečlivě připravena", řekl Srivastava Wiredu.

Problém většiny loterií

Srivastava tedy zapřemýšlel a přišel na způsob, jak podle opakování čísel může předpovědět los, který pravděpodobně vyhrává. Rozhodl se však, že loterii nevyplení, ale že o tom bude informovat jejího vydavatele. Ten ho však zprvu považoval za blázna. Teprve když mu Srivastava poslal 20 tiketů roztříděných na vyhrávající a nevyhrávající, požádal ho o prověření dalších podobných her. Srivastava totiž ze 20 označil správně 19.

Srivastava zjistil, že podobný problém jako loterie v Ontariu má většina podobných loterií v USA a Kanadě. Podle něj tak nelze vyloučit, že s loterijními lístky dochází k podvodům, diky kterým si například organizovaný zločin může přijít na slušné peníze bez toho, aby o jejich průtoku věděla policie.

I když jde jenom o hypotézu, je třeba si uvědomit, že loterijní byznys v Severní Americe představuje ročně částku 70 miliard dolarů. Zisk z něj je tak větší než z prodeje filmů, hudby, vstupenek i porna dohromady.

Loterie jsou největší byznys

Nejde přirozeně jen o škrábací losy a ani ostatní loterijní hry nejsou odolné matematické úvaze. Zvlášť když ji dokážete podpořit slušným počátečním kapitálem. Podle Boston Globe přišla tento rok na jednoduchý způsob jak vydělat také skupina "investorů", která odhalila bezpečnostní díru v massachusettské loterii WinFall (obdobou naší Sportky).

Pokud totiž nikdo v této hře nevyhraje jackpot, je rozdělován mezi majitele dalších tiketů, které sice vyhrávají, ale na jackpot by nedosáhly. Skupina hráčů proto začala ve velkém skupovat tikety, do kterých se vyplatilo investovat podstatně víc, než se spoléhat na kapitálové trhy.

Podle Srivastavy, který tento případ také konzultoval, lze tímto způsobem při nákupu 200 000 tiketů loterie vydělat něco mezi 240 000 a 1,4 miliony dolarů. Podle Boston Globe skupina hráčů do tohoto nákupu investovala 614 000 dolarů a jeden z nich vlastní okolo 300 000 ticketů loterie WinFall.

Po medializaci případu začali provozovatelé loterie praktikovat obstrukci, nedovolující jednotlivýcm prodejcům vydávat tikety ve větším množství než za 5000 dollarů na osobu. Skoupené lístky však platí, protože hráči neporušili žádný zákon. Někdo tomu říká štěstí, jiný rozumná investice.

 

Právě se děje

Další zprávy