Bezplatné chatování přes mobil poprvé překonalo SMS

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 4. 2013 10:52
Lidé na celém světě poslali denně o 1,4 miliardy více chatovacích zpráv než SMS
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Londýn - Lidé si častěji vyměňují zprávy pomocí chatovacích aplikací na chytrých telefonech než prostřednictvím krátkých textových zpráv (SMS). Vyplývá to z nového šetření společnosti Informa.

Je to poprvé v historii, co SMS nejsou hlavním způsobem písemné komunikace přes mobily.

Podle údajů společnosti Informa si uživatelé z celého světa v roce 2012 vyměnili téměř 19 miliard zpráv denně prostřednictvím služeb typu WhatsApp, Viber nebo Kik, zatímco SMSek bylo pouze 17,6 miliardy denně.

"To znamená další tlak na mobilní operátory, pro které byly textovky donedávna hlavním zdrojem příjmů," uvádí server BBC. Například ve Španělsku spadly tržby z SMS podle listu Financial Times z 1,1 miliardy eur v roce 2007 na 785,5 milionu v roce 2011.

Operátorům klesá zisk

Další výzkum, který zpracovala firma Ovum, ukázal, že kvůli rostoucí popularitě aplikací přišli operátoři loni na tržbách z SMS o více než 23 miliard dolarů. Celkově mějí letos za textovky utržit přes 120 miliard dolarů, uvádí Informa.

Autoři analýzy předpokládají, že popularita aplikací i nadále poroste - v tomto roce by jich lidé měli poslat 41 miliard, to znamená více než dvojnásobek oproti roku 2012.

Jeden z možných důvodů? Aplikace bývají zdarma, například již zmíněná WhatsApp. Tomu se operátoři stále více snaží konkurovat nabídkou různých neomezených balíčků, v Česku je v posledních třech týdnech představily všechny tři společnosti.

Aplikace však SMS podle analytiků zcela nevytlačí, a to z několika důvodů. Hlavním zdrojem písemné komunikace zůstanou textovky minimálně pro všechny, kteří nemají smartphone.

 

Právě se děje

Další zprávy