Beta nového Photoshopu CS6 je ke stažení

Adam Fiala
4. 4. 2012 5:05
Adobe uvolnil tak jako Microsoft s Windows 8 beta verzi nového Photoshopu bezplatně
Ilustrace prodejního obalu programu Photoshop CS5.
Ilustrace prodejního obalu programu Photoshop CS5. | Foto: Aktuálně.cz

Ještě během první poloviny letošního roku by se nová verze Photoshopu měla objevit v prodeji. Za cenu sedmi set dolarů se bude prodávat základní verze, za tisíc dolarů pak zákazník získá rozšířenou edici. Software pro editaci obrázků a fotografií je populární pro své široké možnosti práce a úpravy obrázků. Adobe koncem března vypustilo do internetového světa beta verzi Photoshopu CS6, pro níž se používá označení Superstition. Ke stažení je zdarma.

Tmavší Photoshop, který usnadní manipulaci s fotkou

Nový Photoshop přichází s celou řadou vylepšení a upgradů. Vzhled programu je změnou lehčího kalibru. Uživatel bude mít příležitost přizpůsobit si barevné tónování pracovní plochy, a tak si Photoshop ztmavit, aby okolí nerušilo při práci na konkrétní fotografii. Vylepšení se dočkal nástroj pro obsahové změny fotografií, s jehož pomocí se ve Photoshopu tak snadno tvoří podvody.

Úprava bude probíhat mnohem inteligentněji. Po vyříznutí nechtěného obsahu uživatel vybere, z jaké oblasti se bude čerpat vzorek pro vyplnění mezery. Program sám díru v obrázku zacelí i s ohledem na specifickou charakteristiku okrajů. Dál taky program převezme některé funkce Lightroomu, čímž pádem se zjednoduší práce s fotografiemi ve formátu RAW.

Ve standardní verzi zpracujete již i video

Podstatnou změnou je ale rozšíření podporovaných formátů na standardní verzi. Ve Photoshopu se tak nemění už jenom obrázky, ale také videa. Jde tak o reflexi současného vývoje techniky, díky které se dají s fotoaparáty na smartphonech či tabletech pořizovat videa ve vysokém rozlišení a nejde tak už o nic výjimečného, jak dokazuje i neustálý nárůst videoobsahu na serveru YouTube. Nový iPad dokonce nabízí Full HD, což už je pořádná kvalita.

Uživatelé si tak nemusí pořizovat speciální program na úpravu videa Premiere Pro, ale mohou využít schopnosti Photoshopu, aby základní úpravy a tvorbu kompilovaných videoklipů zvládli v rámci jednoho programu. S Photoshopem CS6 se každopádně počítá do předplacené služby Creative Cloud, v níž může uživatel získat přístup ke všem programům Adobe a ještě v rámci jejich kolektivu pracovat skrz cloudy.

 

Právě se děje

Další zprávy