Zabavené americké domy lze koupit na aukcích za levno

rg
22. 10. 2007 16:00
V Minneapolis se takto za víkend prodalo téměř 300 domů
Nízkoenergetický dům v Nové Vsi
Nízkoenergetický dům v Nové Vsi | Foto: Aleš Brotánek

Minneapolis - Americká krize hypotečního trhu má za následek další jev. Rozmohly se aukce se zabavenými domy. O víkendu proběhl v Minneapolis dvoudenní aukční maratón s realitami. Informace o něm přinesl deník New York Times.

Vyvolávací ceny od jednoho tisíce dolarů po 729 tisíc dolarů přilákaly do místního společenského centra něco přes 700 zájemců. V nabídce zde bylo 340 domů, z nichž se nakonec prodalo 85 procent. Minnesotský demokratický poslanec Jim Davnie říká, že krizi se zabavováním úvěrovaného bydlení může vystřídat zájem investorů, kteří domy využijí k pronájmu.

Prodáno, pod cenou

Tak jako tak se jedná o příležitost. Například podnikatelé Jim Casha a Bryan Kihle koupili čtyřložnicový dům za 145 tisíc dolarů. Ani ho předem neviděli, ale podle dražitele Marka Buleziuka jeho hodnota byla přibližně 234 tisíc. Mají v plánu ho rok pronajímat a až se trh s nemovitostmi uzdraví, prodat ho dráž. Dům se ani nemusí opravit, jeho cena prostě bude za čas výrazně vyšší.

Nabídka na zmíněné aukci ale byla jen zlomkem z celkového objemu zabavených realit v Minnesotě. Výkonný ředitel neziskové organizace Minnesota Homeownership Center říká, že jich letos bylo 20 000. Loni, před nástupem krize, se zabavilo 11 tisíc domů.

Spekulanti nepochodili

Advokát z projektu Legální služby Ron Elwood podotýká, že tak polovina z tří set prodaných nemovitostí byla výsledkem neúspěšného pokusu spekulantů o snadný velký zisk. I to je následkem snadno získatelných hypoték, jejichž trh zkolaboval. Padesát pět procent letos zabavených minneapoliských domů nebylo obýváno svými majiteli.

Příležitostí se stala současná situace například i pro kalifornskou společnost Real Estate Disposition Corporation. Té se již od roku 1998 příliš nevedlo. Letos v květnu však poprvé uspořádali aukci s vyvlastněnými nemovitostmi a od té doby mají na každý víkend naplánovánu minimálně jednu, s výjimkou svátku Díků vzdání.

 

Právě se děje

Další zprávy