Výroba levného notebooku pro děti se opět zdražuje

ip
17. 9. 2007 13:00
Není to poprvé co společnost zvýšila ceny
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Taipei - Nezisková organizace Quanta Computers, která se snaží o výrobu superlevného notebooku OLPC (one laptop per child) oznámila, že její výrobek bude dražší, než slibovala. Uvádí to zpravodajský server Novinky.cz. Přenosný počítač, který má být určen pro děti z nejchudších států světa, bude podle posledních zpráv nyní stát 188 dolarů (přibližně 3800 Kč).

Distribuci notebooků budou zajišťovat vlády rozvojových zemí, které je pak budou posílat obyvatelům. Na vyspělých trzích se počítače objeví až později. Navíc jejich cena bude muset pokrýt vývoj, tudíž budou dražší než v zemích třetího světa. I přes tento fakt může ale jejich existence na trhu stimulovat trend ve vyrobě levnějších počítačů.

Zkušenosti s podobným přístrojem už mají v Nigérii. Zde však zavádění nedopadlo podle představ, když se zjistilo, že spousta dětí využívá superlevný notebook k hledání internetových erotických stránek.

OLPC je poháněn procesorem z produkce AMD, obsahuje místo pevného disku 1GB flashové paměti a operačním systémem se stal Linux Red Hat. Součástí jsou dále i 4 USB porty či Wi-fi. Výrobek má být oficiálně uveden v říjnu letošního roku

Přečtěte si více: Notebook za dva tisíce korun? Pracuje se na něm

 

Právě se děje

Další zprávy