Steyr má další problém. Pandury nechtějí ani Rakušané

Blahoslav Hruška
10. 1. 2008 16:20
Vídeň dává přednost lehčím transportérům
Kbelské letiště je základnou dopravního letectva Armády ČR, Pandur stál na ploše před odbavovací halou.
Kbelské letiště je základnou dopravního letectva Armády ČR, Pandur stál na ploše před odbavovací halou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vídeň - Steyr se sotva vzpamatoval ze zrušeného kontraktu na nákup transportérů Pandur pro českou armádu a už mu hrozí další komplikace.

Rakouské ministerstvo obrany totiž zveřejnilo plán na nákup 300 nových obrněných vozidel. Jenže Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF), výrobce Pandurů, se pravděpodobně nedočká - s jeho výrobky se nepočítá.

Čtěte více o zrušeném kontraktu s Českem

Výběrové řízení na nový vozový park, který by měl být zkompletován do roku 2016, sice ještě nebylo vypsáno, technické parametry ale SSF a jeho obrněné Pandury nesplní.

Podle rakouského ministra obrany Norberta Darabose má armáda zájem o 150 nových lehkých obrněných aut, které nahradí dosluhující džípy Puch G, které v 70. letech Rakousko vyrábělo společně s Mercedesem.

Dosluhující džíp Puch G.
Dosluhující džíp Puch G. | Foto: Wikipedia

V úvahu tak připadají německý Caracal nebo švýcarský Eagle IV. Oba terénní vozy jsou hojně používány armádami NATO.

Těžké Pandury nenajdou uplatnění ani v další kategorii víceúčelových vozů, kde boduje německý Dingo 2, který si před časem objednala i česká armáda. Právě Dingo splňuje kritéria pro dalších 150 aut, které chce Rakousko nakoupit.

Jediným velkým kontraktem pro SSF ve vídeňském Simmeringu tak zůstává právě zkrachovalá dohoda s Českem. Pandury dodává Steyr ještě do Portugalska, Lisabon nicméně loni v říjnu první tranži vrátil kvůli technickým problémům.

 

Právě se děje

Další zprávy