Rusko opět zneužívá energetický vliv

dkl, ČTK
2. 11. 2006 10:15
Moskva - Státem vlastněný dodavatel plynu Gazprom znovu vstupuje do velké politiky, Gruzie si bude muset napřesrok připlatit.

Více než dvojnásobnou cenu za zemní plyn by od příštího roku měla platit Gruzie svému dodavateli z Ruska, firmě Gazprom.

Tento monopol se rozhodl, že z nynějších 110 dolarů za tisíc krychlových metrů katapultuje ceny až na 230 dolarů. Za tyto ceny prodává plyn svým západním partnerům.

Jenže státy bývalého sovětského bloku jsou zvyklé na jiné "zacházení". Od ruského monopolu dostávají výrazné slevy. Tím se ale dostávají částečně do područí Moskvy a jejího politického vlivu, který Kreml uplatňuje právě prostřednictvím svých státních podniků.

To se projevilo před rokem, kdy narušené dodávky plynu na Ukrajinu byly tvrdým argumentem v rukou politiků při vzájemné roztržce s představiteli Ukrajiny.

Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU
Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU | Foto: www.gazprom.com

S Rusy zadobře

Není tedy divu, že návrh na zdražení plynu pro Gruzii přichází v době, kdy jsou vztahy obou zemí silně napjaté. Jak jednání dopadne je ale těžké předjímat.

"Je to náš návrh. Nyní se bude muset uzavřít dohoda," řekl představitel firmy Gazprom.

Vztahy mezi Moskvou a Tbilisi se zhoršily po nástupu prozápadního gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který vzbudil nelibost Ruska tím, že se rozhodl dovést zemi do NATO.

Do krize se dostaly poté, co gruzínské úřady koncem září zatkly čtyři ruské důstojníky a obvinily je ze špionáže. Moskva odpověděla sankcemi, včetně přerušení letecké, pozemní a námořní dopravy a poštovního spojení, a vypovězením řady Gruzínců z Ruska.

 

Právě se děje

Další zprávy