Gazprom: Evropo, čas levného plynu je pryč

Marek Odstrčilík
15. 6. 2006 12:05
Petrohrad - Šéf Gazpromu poodhalil další plány firmy a z nich pro Evropu vyplývá jediné: musí se připravit na vyšší ceny plynu.

Šéf Gazpromu Alexej Miller soudí, že se evropské země budou muset spoléhat na dodávky plynu z Ruska ještě řadu let - přestože chtějí odebírat více zkapalněného zemního plynu z jiných oblastí.

"Éra levných energetických zdrojů je pryč. Ve světě už je vyšší poptávka a Gazprom této situace využije k diverzifikaci svých exportních trhů," řekl Miller na ekonomickém fóru v Petrohradě.

"Už vedeme jednání o dodávkách plynu na rychle rostoucí trh v Asii - do Číny. Prodávat tam začneme po roce 2011," doplnil.

Zdražování nemá limity

"Ceny zemního plynu se budou ještě dlouhodobě odvíjet od cen ropných produktů a tím i ropy. Cena ropy by mohla i klesnout v případě uvolnění současného napětí v Iráku a Iránu a některých dalších méně stabilních producentských zemích?" řekl deníku Aktuálně.cz Jiří Gavor ze společnosti ENA, která se zabývá analýzami energetického trhu.

Podle Gavora neexistuje žádný limit pro zdražování energií. "Pokud ale výše cen energií začne brzdit ekonomiku, tak začne klesat poptávka po energiích a následně i jejich ceny," dodal.

"Konečné ceny plynu pro velkoodběratele budou kopírovat vývoj importní ceny plynu, kde lze při velmi optimistickém scénáři očekávat i krátkodobý pokles,"

"Reálnější je ale scénář pokračování současných vysokých cen ropy a následně zemního plynu, růst ale již nebude v desítkách, ale spíše v jednotkách procent ročně," dodal Gavora.

Gazprom šokoval Evropu

Gazprom v lednu kvůli sporu s Ukrajinou snížil objem dodávek plynu mnoha evropským odběratelům. Následně varoval, že možná bude plyn vyvážet jinam, což později popřel a své stanovisko upravil tak, že měl na mysli snížení vývozu na evropský trh, který je pro něj klíčový.

Představitelé evropských zemí pak začali zpochybňovat, zda je v pořádku, že je kontinent v odběru plynu závislý na jednom velkém dodavateli.

Cílem Gazpromu je dostat se v Evropě hlavně k těm zákazníkům, kteří platí 400 až 500 dolarů za 1000 kubických metrů plynu. Vývozní ceny by však na velkoobchodní úrovni nepřekročily 250 dolarů za kubík, podotýká agentura Reuters.

Gazprom už dříve sdělil, že v rámci diverzifikace exportních trhů bude nejen potrubím posílat plyn do Číny, ale chystá se na dodávky zkapalněného zemního plynu do USA, a případě do asijských zemí.

K tomuto účelu využije i své rozsáhlé pole Štokman, které chce rozvíjet společně se zahraničními partnery. Ti však nemohou počítat s tím, že jim Gazprom dovolí získat větší rozhodovací pravomoci.

Evropo nebraň v expanzi!

Miller řekl, že by se Evropa neměla snažit bránit Gazpromu v další expanzi, pokud chce, aby Rusko spravedlivě zacházelo se zahraničními investory.

"Gazprom se ze svého pohledu chová racionálně a využívá svou velkou tržní sílu. EU má ale také velkou tržní sílu jako rozhodující odběratel, navíc spolehlivý a solventní," řekl Gavora.

Podle něj V celé dosavadní historii smluvních vztahů se zeměmi EU Gazprom vystupoval jako spolehlivý partner a vždy bylo dosaženo přijatelného kompromisu mezi zájmy Gazpromu a jeho odběratelů.

Gazprom prý bude nadále investovat do výroby elektrické energie, aby podpořil nižší spotřebu zemního plynu, který odebírají elektrárny. Tímto krokem chce pomoci zvýšit efektivitu využívání energetických zdrojů v Rusku.

Gazprom je největším producentem zemního plynu na světě a na zásobování
evropských zemí se podílí asi jednou čtvrtinou.

 

Právě se děje

Další zprávy