MMF: Oživení ekonomiky brzdí nedokončené reformy

ČTK ČTK
26. 10. 2012 11:20
Lagardeová vyzvala politiky, aby učinili vše potřebné k obnovení světového finančního systému
Ředitelka MMF Christine Lagardeová
Ředitelka MMF Christine Lagardeová | Foto: Reuters

Toronto - Oživení v klíčových částech světové ekonomiky narušují nedokončené finanční reformy, což má negativní dopad na tempo hospodářského růstu. Uvedla to ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Vyzvala rovněž politiky, aby učinili vše potřebné k obnovení světového finančního systému. Ten se dosud plně nezotavil z negativních důsledků světové finanční krize z let 2007 až 2009 a nyní se navíc potýká s dluhovou krizí v eurozóně.

Globální finanční krize vedla ke změnám regulace téměř ve všech částech světového finančního systému. Ten ale podle Lagardeové stále nefunguje dobře a proti zavedení nových pravidel se staví silné finanční skupiny. "Existuje tu mnoho soukromých zájmů pracujících proti změnám," uvedla Lagardeová.

"Je zajímavé, jak některé banky označují novou regulaci za příliš (finančně) náročnou, ale poté vynakládají stovky milionů dolarů na lobbování proti ní," dodala.

Šéfka fondu rovněž vyzvala ke koordinaci a slaďování nových regulačních opatření. "Většina zemí se zavázala přijmout některá nebo všechna nová regulační opatření a některé země pokročily ještě dále v rámci svých vlastních národních politik," řekla Lagardeová. "Nyní je důležité dospět na konec reformní cesty společně," dodala.

Lagardeová rovněž přivítala plány eurozóny na vytvoření nového systému bankovního dohledu vedeného Evropskou centrální bankou. Upozornila, že pro eurozónu je nezbytný přechod směrem k bankovní unii.

Mezinárodní měnový fond tento měsíc snížil kvůli krizi v Evropě odhad letošního růstu světové ekonomiky o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta. V příštím roce počítá s růstem 3,6 procenta namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy