Měděná horečka stoupá. Firmy se spojují

Dušan Klimeš
20. 11. 2006 11:10
Phoenix - Dva dosavadní rivalové dohodli fúzi svých firem. Vznikne tak největší soukromá společnost na trhu s mědí.
Foto: Reuters

Společnost Freeport-McMoRan dala najevo, že je ochotna za svého konkurenta, firmu Phelps Dodge, zaplatit 25,9 miliardy dolarů, v přepočtu tedy asi 565 miliard korun.

Nejde o nic jiného, než o snahu ovládnout indonéský důl, který podle některých údajů oplývá největšími zásobami mědi i zlata na světě. Freeport-McMoRanu zatím nepatří, ale právě přes Phelps Dodge by se k zásobám cenných kovů dostal.

Firmy prý spolu jednaly o možném propojení už několik let. Až teprve o víkendu se dohodly na konečných a jasných podmínkách, jak by celá akvizice měla vypadat.

Jejich společná firma by se přiblížila k jedničce mezi "měďaři": je jí státní firma Codelco, kterou ovládá chilská vláda.

Nyní ještě záleží na akcionářích a regulačních orgánech, zda nebudou spojení firem bránit. Ředitelé obou společností jsou však přesvědčeni, že do pár měsíců zažijí triumf v podobě jednohlasného potvrzení.

Pátrání po hornících z mexického dolu pokračuje bez výsledků. Dva dny po neštěstí jsou naděje na jejich záchranu minimální.
Pátrání po hornících z mexického dolu pokračuje bez výsledků. Dva dny po neštěstí jsou naděje na jejich záchranu minimální. | Foto: Reuters

Drahé drahé kovy

Pro spojování firem na trzích s kovy je nyní velmi příznivé klima. Ceny rostou natolik, že uživí každého, kdo jen trochu rozumně investuje - a spojení s konkurencí dává velkou příležitost, jak ušetřit náklady.

V letošním roce vzrostla cena mědi už o více než polovinu.

Navíc musí producenti kovů neustále zvyšovat výrobu, aby stačili pokrývat neukojitelný hlad. Nenasytná je zejména Čína, největší konzument tohoto zboží na světě.

Díky tomu firma Freeport za poslední tři měsíce vydělala dvakrát více než loni a Phelps Dodge svůj zisk dokonce ztrojnásobila.

A že si Freeport-McMoRan velmi cení svého konkurenta, potvrzuje i dohodnutá cena. Za jednu akcii Phelps Dodge nabídl 126,46 dolarů, což je o třetinu více, než kolik v pátek stály akcie na burze.

 

Právě se děje

Další zprávy