Výrobci léků se kupují navzájem

dkl, BBC
25. 9. 2006 14:30
Mnichov - Evropští výrobci léků prožívají horké chvíle. V posledních dnech dochází k obrovským fúzím, které zamíchají celým trhem.
Zfalšovat se dají i léky.
Zfalšovat se dají i léky. | Foto: www.freeimages.co.uk

Nejnovějším přírůstkem je nabídka belgické společnosti UCB na koupi německé firmy Schwarz Pharma. Cena by měla dosáhnout 4,4 miliardy euro, tedy asi 125,5 miliardy korun.

Vznikne tak firma s ročními tržbami 3,3 miliardy euro a ročním rozpočtem na výzkum ve výši 770 milionů euro.

A právě velké náklady na výzkum jsou jedním z důvodů, proč se evropští farmaceuti spojují. Chtějí ušetřit tím, že léky budou vyvíjet "jen jednou" pro mnohem větší trh, který vznikne spojením firem.

Rodina Schwarzů, která vlastní šedesát procent Schwarz Pharma, souhlasila s prodejem pod podmínkou, že si v nově vzniklé společnosti zachová významný podíl.

Schwarz je zatím znám spíše jako výrobce generik, tedy léků, které napodobují již vyvinuté prostředky.

Kdo s kým

V červenci zkoušela německá firma Merck koupit podíl v konkurenčním Scheringu. Souboj však nakonec vyhrála německá společnost Bayer. Bude ji to však stát 16,5 miliardy euro.

Cytostatika.
Cytostatika. | Foto: Martin Žucha

A tak se Merck zaměřila jinam. Nyní dokončuje akvizici švýcarské firmy Serono. Dá za ni 10,6 miliardy euro, což je více než 300 miliard korun. Dohromady by společnosti zaměstnávaly 35 tisíc zaměstnanců a roční tržby by se blížily osmi miliardám euro.

Poloviční byznys představuje odkoupení firmy Altana dánskou Nycomed. Cena se pohybuje na úrovni 4,2 miliardy euro.

"Spojení těchto firem vytvoří nového významného hráče na domácím evropském trhu a obchodníka se silnou pozicí na nejrychleji rostoucích trzích s léky v Rusku a Jižní Americe," uvádí Hakan Bjorklund, šéf firmy Nycomed podle BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy