Hyundai s rozhodnutím stále váhá

čtk, eko
22. 1. 2006 18:13
Praha - Jihokorejská automobilka Hyundai se o mnohamiliardové investici v České republice zatím definitivně nerozhodla.

Oficiální vyjádření od automobilky zatím nezná ministerstvo průmyslu a obchodu ani vládní agentura CzechInvest. Turecký server cihannews.com na svých stránkách uvádí, že Hyundai si už vybral pro stavbu továrny ČR.

Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana vše nasvědčuje tomu, že jednání s Hyundai bude úspěšné. "Domnívám se,
že běžíme v cílové rovince," uvedl pro ČTK Urban.

Dnes by do České republiky měla přijet delegace jihokorejské automobilky, která s Urbanem bude jednat o podmínkách investice. Mluvčí MPO Ivo Mravinac však vylučuje, že by smlouva mohla být podepsána již v příštích dnech. "Je třeba se ještě dohodnout například na pobídkách pro subdodavatele nového závodu i o stavbě silnice spojující Nošovice se Žilinou," poznamenal mluvčí.

Memorandum, které bude závazně definovat podmínky investice Hyundai v ČR, by mohlo být hotové do poloviny února. Zástupci ČR a automobilky by jej pak měli podepsat v závěru února na zasedání vlády v Ostravě.

Sever Novinky.cz informoval v sobotu večer o umístění investice firmy Hundai v ČR s odkazem na webové stránky www.cihannews.com. Podle nich již zaslal jeden z předních členů managementu firmy Hyundai tureckému ministru průmyslu Ali
Coskunovi dopis s vysvětlením, proč hodlá společnost investovat v ČR. Mluvčí firmy však tuto informaci nechtěl komentovat.

Česko nabídlo podle cihannews.com firmě Hyundai nižší daňové zatížení. Turecký server hovoří podle Novinek o deseti letech
osvobození od daní, v čemž Turecko nemohlo konkurovat. Agentura CzechInvest podrobnosti o nákladech státu na investici Hyundai kvůli dohodě s jejím vedením zatím nezveřejnila.

 

Právě se děje

Další zprávy