Česko má prý továrnu Hyundai na dosah

Red DOM, ČTK
13. 1. 2006 16:35
Praha - Náměstek ministra průmyslu a obchodu Robert Szurman tvrdí, že se Česká republika výrazně přiblížila k dohodě s firmou Hyundai, která v Evropě plánuje několikamiliardovou investici.

PŘEČTĚTE SI: Pobídky pro Hyundai se vrátí za dva roky

Szurman to uvedl dnes večer po příletu z jihokorejského Soulu, kde česká delegace o této investici jednala.

"Včerejší desetihodinové a dnešní dopolední vyjednávání otupilo spoustu hran, které existovaly. Myslím, že jsme se výrazně, velmi výrazně posunuli dopředu k jakémusi finiši, který samozřejmě teprve musí být oznámen, pravděpodobně do konce ledna, ze strany společnosti Hyundai," uvedl Szurman.

Rozhodnutí padne v lednu

Vedení Hyundai by podle něj mělo rozhodnutí, kde novou továrnu postaví, oznámit do konce ledna. Mluvčí Moravskoslezského kraje dnes dopoledne uvedla, že pokud volba padne na Česko, automobilka bude stát v Nošovicích.

Jak by měl vypadat areál automobilky Huyndai v průmyslové zóně v Nošovicích (zdroj: Moravskoslezský kraj)
Jak by měl vypadat areál automobilky Huyndai v průmyslové zóně v Nošovicích (zdroj: Moravskoslezský kraj) | Foto: Aktuálně.cz

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes pro ČTK řekl, že vedení firmy by mělo do konce ledna přijet do Prahy dohodnout poslední detaily investičních podmínek. "Jsem velmi optimistický a věřím, že do konce ledna dojde k dohodě na základních principech, a to tak, abychom mohli (s Hyundai) neprodleně sepsat a podepsat memorandum o této investici," uvedl Urban

Investice bude mohutně podpořena

Finální česká nabídka pro Hyundai podle něj zahrnuje příspěvky na výkup pozemků pro novou automobilku, zřízení pracovních míst a rekvalifikaci pracovníků, daňovou úlevu a případný příspěvek na stavební práce související s výstavbou automobilky. Podrobnosti prý ale kvůli dohodě s Hyundai nemůže zveřejnit.

Moravskoslezský kraj hodlá kvůli investici v Nošovicích vybudovat záchranářské centrum přímo u továrny, přistávací dráhu pro vrtulníky a celní pracoviště, nabízí i kanceláře pro manažery Hyundai po dobu, než firma závod dostaví. Zajistí i dopravu pro zaměstnance do práce, školy nebo adaptační kurzy pro korejské manažery či administrativní pomoc při stavbě továrny.

Podle generálního ředitele CzechInvestu Tomáše Hrudy budou pobídky odpovídat evropským pravidlům, podle kterých mohou činit maximálně 15 procent investice.

Automobilka může dát práci až 13 000 lidí

Hyundai chce do stavby továrny investovat zhruba miliardu eur a ročně vyrábět asi 300.000 vozidel. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 pracovních míst.#reklama

Český stát nabízí Korejcům daňové úlevy a dotace v celkové hodnotě až 3,5 miliardy Kč. Podle Lidových novin ale utratí kvůli příchodu Hyundai ještě 2,5 miliardy Kč, a to například na rozšíření silnice na Slovensko, kde má Hyundai dceřinou automobilku KIA.

Češi Korejcům nabízeli i zóny v Mošnově na Novojičínsku a Holešově na Kroměřížsku. V obou by podle Szurmana mohly vyrůst subdodavatelské závody.

 

Právě se děje

Další zprávy