Dobrá zpráva. Němci se chystají nakupovat, zjistila GfK

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 9. 2013 9:06
Nálada mezi německými spotřebiteli se dále zlepšuje a ocitla se nejvýše za šest let.
Blíží se Oktoberfest, to je v Bavorsku vždy příležitost utrácet.
Blíží se Oktoberfest, to je v Bavorsku vždy příležitost utrácet. | Foto: REUTERS/Michael Dalder

Berlín - Nálada mezi německými spotřebiteli se dále zlepšuje a ocitla se nejvýše za šest let, zjistil výzkumný institut GfK. To, že spotřebitelé v Německu čekají, že ekonomický růst v příštích měsících dále zrychlí, je logicky dobrou zprávou i pro jiné státy eurozóny či Evropské unie včetně České republiky, protože německá ekonomika má na jejich výsledky velký vliv.

GfK ze svých zjištění dovozuje, že se zvyšuje naděje, že spotřebitelé by mohli více utrácet. Největší evropská ekonomika tak v letošním roce může mířit k k mírnému růstu.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 7,1 bodu z revidovaných sedmi bodů v předchozím měsíci.

Spořiví Němci utrácejí

Němečtí spotřebitelé dávají obvykle přednost spoření. V září však jejich ochota utrácet vzrostla a byla nejvyšší od prosince 2006. Přispěly k tomu historicky nízké úrokové sazby a stabilní situace na trhu práce. Spoření se rovněž stává méně atraktivní, protože inflace je vyšší než úrokové sazby.

GfK sbírala data ještě v době, kdy nebyly známy výsledky německých voleb.

Obavy o další vývoj příjmů překonala ochota utrácet, kterou GfK nazvala "euforickou". Institut rovněž zopakoval, že za celý letošní rok čeká zvýšení soukromé spotřeby zhruba o jedno procento, což naznačuje, že německá ekonomika by za celý letošní rok měla mírně vzrůst.

 

Právě se děje

Další zprávy