Bývalá farma Bolka Polívky půjde do dražby zřejmě v říjnu

ČTK ČTK
24. 9. 2013 20:15
Podnik nově už nenese hercovo jméno.
Bolek Polívka
Bolek Polívka | Foto: ČTK

Brno - Bývalá farma Bolka Polívky půjde do dražby patrně koncem října. Jednal o tom v úterý v Brně věřitelský výbor. Případné námitky mohou věřitelé ještě podávat do konce září, řekla dnes ČTK insolvenční správkyně Petra Hýsková ze společnosti Edl a partneři. Podnik známého herce je v konkurzu od letošního dubna.

"Kdokoliv, kdo má za to, že je někde něco v nepořádku, má do 30. září lhůtu, ať se vyjádří," uvedla Hýsková. Jeden z věřitelů, Polívkův přítel Alexandr Seidl, dosud možnost prodat farmu veřejnou dražbou zpochybňoval. Podle Hýskové je dražba plánovaná na 23. října 2013. "Smlouva o provedení dražby je platná, většina s ní vyslovila souhlas," uvedla.

Polívka výstavbu farmy financoval mimo jiné z dotace. Její podmínky by podle některých mohly prodej komplikovat. Týkaly se například udržení zaměstnanosti nebo celoročního provozu. Seidlův právník dnes navrhl ukončení dotace dohodou. Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod s tím souhlasil, řekla ČTK jeho mluvčí Kateřina Dobešová. "Naše pohledávka tedy bude přeměněna na nepodmíněnou v celé její výši a byla nám přiznána plná hlasovací práva ve věřitelském výboru," uvedla.

Podle ní je cílem co nejdříve dospět v insolvenčním řízení ke zdárnému zpeněžení majetku tak, aby bylo uspokojeno co nejvíce věřitelů. "Chceme, aby to, co bylo v Olšanech vybudováno, mohlo přejít do režimu řádného fungování a zaměstnávání potřebného personálu a sloužilo svému účelu," uvedla Dobešová.

Insolvenční správkyně dosud předpokládala, že farma jako komplex by se mohla prodat za cenu mezi 15 až 20 miliony korun. Podle insolvenčního rejstříku se o farmu zajímá zahraniční investor, nebo Polívkův přítel Alexandr Seidl, který je i členem věřitelského výboru a vlastní pozemky v okolí farmy.

Podnik nově už nenese hercovo jméno. Polívka nechal obchodní firmu přejmenovat na Penzion Olšany s.r.o. "Tento krok pravděpodobně sníží hodnotu nemovitosti," řekl dnes ČTK Josef Machů z dražební kanceláře Prokonzulta.

Nefunguje ani web farmy, visí na něm pouze hercovo prohlášení. Polívka upozorňuje návštěvníky webu, že už na chod farmy nemá vliv. "Uvědomuji si, že situace v Olšanech není příznivá a velice se za to všem návštěvníkům omlouvám. Podle zákona však platí, že již nemohu do věcí podniku nijak zasahovat," uvedl Polívka v prohlášení. K osudu farmy se dosud prakticky nevyjadřoval.

 

Právě se děje

Další zprávy