Gazprom: Ukrajina nám dluží dvě miliardy dolarů

ČTK ČTK
5. 3. 2014 15:55
Podle šéfa energetického gigantu Ukrajina Gazprom informovala, že nemá na uhrazení únorových dodávek. Evropa nabízí finanční pomoc.
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajina podle šéfa ruského Gazpromu plynárenský gigant informovala, že nedokáže zaplatit za únorové dodávky plynu v plné výši. Alexej Miller dnes podle agentury Reuters také řekl, že celkový dluh Ukrajiny u Gazpromu za dodávky plynu se blíží dvěma miliardám dolarů (skoro 40 miliard Kč).

Vyjádření podle Reuters zřejmě zvýší napětí mezi Moskvou a Kyjevem po víkendovém zásahu ruských sil na ukrajinském Krymu. Mluvčí Gazpromu dnes nicméně zopakoval, že ukrajinská krize nenarušila dodávky ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Miller uvedl, že ukrajinský dluh nyní přesahuje 1,5 miliardy dolarů. V pátek, kdy vyprší termín pro zaplacení únorových dodávek, by měl stoupnout o 440 milionů dolarů. Ruský prezident Vladimir Putin v úterý oznámil, že Gazprom od dubna zruší slevu, kterou v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu pro Ukrajinu.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger v úterý oznámil, že Brusel pomůže Ukrajině uhradit Rusku dluh za dodaný plyn. Šéf Evropské komise José Manuel Barroso dnes sdělil, že EU je připravena Ukrajině poskytnout během několika příštích let finanční pomoc ve výši nejméně 11 miliard eur (zhruba 300 miliard korun).

Balík zahrnuje řadu opatření. Podle webu Komise je jedním z hlavních bodů dnes odsouhlaseného balíku modernizace ukrajinského systému přepravy plynu.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité pro Evropu. Představitelé ruského monopolního výrobce plynu Gazprom tento týden uvedli, že podíl Gazpromu na evropském trhu plynu loni vzrostl na 30 procent z 25,6 procenta v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy