Export i import v lednu klesly. Přebytek je ale vysoký

ČTK ČTK
8. 3. 2013 9:42
Vývoz a dovoz se oproti stavu v lednu loňského roku snížil
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha -  Zahraniční obchod České republiky skončil v lednu v přebytku 31,5 miliardy korun. To je o 1,1 miliardy korun lepší výsledek než loni ve stejném období. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů ale meziročně klesly, informoval dnes Český statistický úřad. Podle něj se vývoz snížil o 3,2 procenta a dovoz o 4,1 procenta.

Proti prosinci vývoz podle předběžných údajů po sezonním očištění klesl o dvě desetiny procenta a dovoz o 3,6 procenta. Podle statistiků ale trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,6 procenta a dovozu o 0,4 procenta.

Bilance zahraničního obchodu se zlepšila hlavně u strojů a dopravních prostředků, u kterých přebytek v meziročním srovnání stoupl o 1,3 miliardy korun. U průmyslového spotřebního zboží přebytek vzrostl o 1,2 miliardy korun. U chemických výrobků se zmenšilo záporné saldo o 400 milionů korun a přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s nápoji a tabákem o 100 milionů korun.

Přebytek u obchodu s EU se snížil

Naopak u minerálních paliv, potravin a živých zvířat se deficit prohloubil shodně o 800 milionů korun a u surovin o 200 milionů Kč. U polotovarů a materiálů kleslo kladné saldo o 400 milionů Kč, uvedli statistici.

Obchodování se státy Evropské unie bylo v letošním prvním měsíci v přebytku 65 miliard korun, což je ale meziročně o 5,4 miliardy méně. Se státy mimo unii kleslo záporné saldo o 6,3 miliardy na 33 miliard korun.

Podle ČSÚ přebytek narostl v obchodě se Slovenskem, Maďarskem a Velkou Británií. V obchodě s Ruskem, Koreou a Čínou se deficit zmenšil. Naopak v obchodě s Itálií, Německem a Francií kleslo kladné saldo a zhoršila se i bilance s Polskem, kde se dostala z aktiva do pasiva.

 

 

Právě se děje

Další zprávy