Už ne baťovky, Česko je překladištěm pro boty z Číny

Tomáš Fránek
12. 2. 2013 15:10
Dovoz čínské obuvi do Česka loni prudce klesl o 45 procent
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Pavel Baroch

Brno - Česko se stalo velkým překladištěm pro boty vyrobené v Číně.

Většina obuvi z Číny, která se do Česka doveze, totiž nezůstane v tuzemsku, ale hned zamíří do okolních zemí. Vyplývá to z nově zveřejněných statistik České obuvnické a kožedělné asociace.

Ta eviduje za loňských jedenáct měsíců dovoz 110 milionů párů bot v hodnotě 12 miliard korun. Naprostá většina z Číny. Malá část bot se do Česka dováží také z Vietnamu, Polska, Itálie a Německa.

Zatímco deklarovaná cena páru čínské obuvi byla 59 korun, u obuvi z Vietnamu to bylo 426 korun.

A velká část čínské obuvi z Česka míří na další trhy. „Do Česka je pro asijské exportéry daleko jednodušší výrobky dovézt," uvedla projektová manažerka asociace Vlasta Mayerová.

Dovoz bot z Číny se přitom loni propadl o 45 procent. „I hodnota dovozu 100 milionů párů představuje spotřebu deset párů na osobu za rok, což je nereálné," uvedla Mayerová. Průměrná spotřeba obuvi je v Česku přitom 3,5 až 4,5 páru ročně.

V cenách, za které se obuv z Číny dováží, není možné v Česku ani pořídit vstupní materiály. Podle Mayerové se obuv z Číny prodává za ceny v řádu stovek korun.

Export obuvi z Česka v posledních letech výrazně roste, loni dosáhl od ledna do listopadu 12 miliard korun. Podle České obuvnické a kožedělné asociace ale za nárůstem stojí právě reexporty - tedy vývoz bot vyrobených v Asii.

Podle odhadů asociace přichází stát kvůli dovozům extrémně levných bot a textilu na daních a ztrátě pracovních míst ročně až o 70 miliard korun.

Podívejte se, co je s Baťovou továrnou:


 

Právě se děje

Další zprávy