CME kupuje televizi v Bulharsku

Ekonomika Ekonomika
18. 2. 2010 17:17
Kromě komerční televize získá i rozhlasovou stanici a kabelové programy
Foto: Ludvík Hradilek

Hamilton  - Cenu 400 milionů dolarů (asi 7,58 miliardy Kč) nakonec zaplatí americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) za koupi přední bulharské komerční televize bTV. Tu dosud vlastnila společnost News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

CME současně získá i kabelové programy bTV Cinema a bTV Comedy a spolu s nimi 74 procent akcií v rozhlasové stanici C.J. OOD.

O akvizici informoval server sofiaecho.com. "Akvizice bTV je dalším krokem v restrukturalizaci CME poté, co jsme upustili od podnikání na ukrajinském trhu. Nyní se soustředíme na vybudování úspěšné a silné mediální skupiny, která bude operovat v zemích EU a státech, které se na přistoupení do Unie připravují," cituje server Sofia Echo generálního ředitele CME Adriana Sarbu. Podle něho bTB skvěle zapadá do portfolia sdělovacích prostředků CME. "Jsem rád, že můžeme bulharským divákům nabídnout hodnotné vysílání a našim akcionářům zhodnocení jejich investice, řekl Sarbu.

Cena je lepší než se předpokládalo

CME působí na trzích střední a východní Evropy. V České republice vlastní televizi Nova a další stanice. Nedávno odešla z Ukrajiny, kde za zhruba 300 milionů dolarů prodala Studio 1+1 a další aktivity.

O chystaném převzetí bulharské televize bTV se mluvilo už loni na podzim. Analytici odhadovali, že CME zaplatí v Bulharsku zhruba půl miliardy dolarů. Dohodnutá částka je tedy nižší.

Transakci ale ještě budou muset schválit bulharské regulační orgány.

 

Právě se děje

Další zprávy