Vlastník Novy chce získat největší bulharskou televizi

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 1. 2010 10:49
CME chce prý vlastníkovi Primy konkurovat také v Bulharsku
Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Vlastník nejsledovanější tuzemské televize Nova, společnost CME, hodlá získat další konkurenční výhodu oproti svému rivalovi - společnosti MTG vlastnící TV Prima. CME chce podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters provést akvizici v hodnotě zhruba 500 milionů eur.

Akvizice by se měla týkat největší bulharské komerční televize bTv, kterou vlastní americká mediální společnost News Corp. 
 
Přestože obě společnosti odmítly celou věc komentovat, je podle zdroje agentury Reuters pravděpodobné, že bude koupě oznámena během února. Vlastník televize Nova si prý chce akvizicí nahradit investici do ukrajinské televize, která byla ztrátová.

Zájemci kroužili již dlouho

Televize bTV má na bulharském trhu 38procentní podíl, a tak se o jejím prodeji spekuluje již delší dobu. V roce 2008 se o ni zajímalo minimálně sedm velkých společností, ale s příchodem krize jejich zájem ochladl.

CME již v Bulharsku působí, stejně jako její tuzemský konkurent MTG. Zatímco CME patří pouze dvě menší stanice, MTG ovládá druhou největší televizi v zemi. Její název je pro Čechy dosti pikantní - jmenuje se totiž Nova TV. 

To, že CME s koupí bTV vyčkávala, se jí zřejmě vyplatí. Uvažovaná cena 500 mil. eur je totiž zhruba poloviční, než o jaké se spekulovalo v roce 2008.

Cena akcií CME při obchodování v USA na tuto spekulativní zprávu zatím nereaguje.

 

Právě se děje

Další zprávy