Brusel chce půlit velké telekomunikační operátory

rg
14. 11. 2007 10:30
Možná vznikne nový regulační úřad pro telkomunikace celé unie.
Eurokomisařka Viviane redingová pro telekomunikace
Eurokomisařka Viviane redingová pro telekomunikace | Foto: EK

Brusel - Eurokomisařka Viviane Redingová prosadila vytvoření nového telekomunikačně regulačního úřadu pro celou Evropskou unii. Stal se součástí souboru směrnic a doporučení pro regulaci telekomunikačního trhu, jenž v úterý schválila Evropská komise. Informují o tom Hospodářské noviny.

Aby návrh vešel v platnost, musel by projít parlamentem a schvalovacím řízením členských zemí. V tom případě by se velcí operátoři museli rozdělit na dvě části. Jedna polovina by vlastnila samotnou síť a ta druhá by poskytovala služby. Mělo by to na trhu poskytnout prostor konkurenci.

Nový úřad by také mohl stanovit jednotná unijní pravidla pro poskytování služeb, jako jsou internet, datový roaming nebo telefonování z letadel a lodí. Ceny služeb by firmy měly uvádět transparentně, aby si je zákazníci mohli srovnat.

Redingová má za to, že taková reforma dopomůže telekomunikacím EU dostat se na světovou špici. Podle ní povede ke zvýšení konkurence a k přílivu investic, které s sebou přinesou inovace.

Reakce jsou negativní

Operátorům přijde vyhlídka na nucené dělení společností jako hrubý zásah do vlastnických práv. Podle mluvčí T-Mobile Martiny Kemrové to navíc motivaci pro investice do sítě sníží, což zbrzdí technologický rozvoj.

Podle Ondřeje Moravana ze společnosti Cyrrus může snaha Bruselu o silnější regulaci odvětví přivést k opatrnosti investory, protože firmy by musely měnit své strategické plány.

Reforma by rovněž měla dát více volnosti národním regulátorům. Redingová říká, že dosud jsou největší telekomunikační operátoři pod vlivem státních orgánů a nadále mají pod kontrolou především trh s připojením k internetu.

ČTĚTE VÍCE:

 

Právě se děje

Další zprávy