Tuny másla schovává stát v tajném skladu na horší časy. Teď řeší, kdo se o ně postará

Ekonomika Ekonomika, Markéta Řeháková
17. 3. 2019 19:23
Na utajeném místě v západních Čechách uchovává stát v mrazácích přes 400 tun másla. Má je na starosti Správa státních hmotných rezerv, jejíž úkol je zajistit přípravu na výjimečné a nečekané situace, kdy není možné běžné zásobování potravinami či palivy. Zásoby je nutné udržovat čerstvé a v pohotovosti a stát za ně ročně utratí 2,5 miliardy korun. Vláda se snaží přesnou polohu i velikost rezerv tajit, mnoho návštěvníků sem proto nezavítá. Podívejte se, jak takový "máselný" úkryt vypadá a s jakými problémy se v současnosti potýká.
Foto: Foto 4440 / Shutterstock.com

Státní hmotné rezervy

Státní hmotné rezervy jsou zásoby strategických surovin, které Česko použije pro zajištění obrany státu, odstraňování následků krizových situací či ochranu životně důležitých hospodářských zájmů. Rezervy může také využít při živelních katastrofách nebo vyhlášení války. Požádat o ně může v případě nouze požádat premiér nebo hejtman.

  • Seznam všech surovin, které rezervy obsahují, není veřejný. Vláda drží v tajnosti i přesné množství rezerv či místa, kde je skladuje. Jde o informace, které by mohl nepřítel zneužít například při mezinárodních sporech.

Z potravin lze ve skladech najít například sušené mléko, mražené maso, obilí, tavené sýry, masové konzervy, cukr, máslo, sůl nebo škrob. V současné době hledá správa nového dodavatele cukru a skladovatele másla. Chystají se také tendry na řepkový olej, hrách, masové konzervy, sušené odtučněné mléko, zmrazené maso, paštiky, čočku a dlouhozrnnou rýži. Pro případ nouze má stát rovněž vlastní stádo krav.

 

Právě se děje

Další zprávy