Inspekce zakázala firmě Pravé hořičké trubičky její název

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
24. 4. 2014 13:58
Na novém obalu bude nyní označení Dobré z Miletína, které se ale bude graficky podobat původnímu nápisu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Exver Food

Miletín - Obaly na hořických trubičkách, které vyrábí firma Pravé hořické trubičky v Miletíně na Jičínsku, se musí změnit. Nařídila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Důvodem je slovo Pravé, kterým prý klame zákazníky.

Firma, která je lídrem ve výrobě hořických trubiček, tvrdí, že takové rozhodnutí je pro ni likvidační. Firma také na výrobcích nesmí používat označení "diabetické" a "TFA Free". Na případ upozornil list Mladá fronta Dnes v příloze pro Královéhradecký kraj.

Obaly s dominantním logem Pravé smí firma podle verdiktu inspekce používat jen do konce června. Použití slova Pravé v hlavním zorném poli obalu podle inspekce navozuje u spotřebitele mylnou domněnku, že charakter potravin uváděných na trh je pravý.

Vyhodí obaly za 850 tisíc

Firma, která zaměstnává asi 50 lidí tvrdí, že má na skladech původní obaly na rok dopředu a žádala o prodloužení možnosti jejich používání. Ovšem neuspěla.

"Vnímáme to jako konkurenční boj, do kterého se vložil státní úředník. Obaly v hodnotě 850 000 korun budeme muset zlikvidovat," uvedl obchodní ředitel firmy Jaromír Topolský. Dodal, že kontrolní orgány ve firmě za posledních osm let žádné pochybení neshledaly.

Firma teď nechá na obaly natisknout logo "Dobré z Miletína", které bude graficky podobné dosavadnímu logu.

Zdravější tuk už nevadí

Miletínská firma se nedávno dostala i do sporu s výrobci trubiček z nedalekých Hořic, a to kvůli používané receptuře. Miletínští do náplní trubiček nedávali ztužené rostlinné tuky, jak stálo v receptuře schválené Evropskou unií. Místo nich používali rostlinné tuky bez zdraví škodlivých transmastných kyselin a výrobky označovali "TFA Free".

Firma byla v lednu za porušování receptu vyloučena z osmičlenného Sdružení výrobců hořických trubiček.

Nyní je situace ohledně receptury jiná. Po České republice schválila několik let starý požadavek Sdružení výrobců na změnu používaných tuků i Evropská unie. Jiné než jen ztužené tuky tak mohou už zhruba měsíc používat do náplní trubiček i ostatní výrobci.

 

Právě se děje

Další zprávy