Soud: Značku a logo aut mohou využívat i nezávislí prodejci

Tomáš Fránek
15. 4. 2014 6:34
Nezávislí prodejci aut mohou v České republice využívat názvy a loga automobilek i bez souhlasu výrobců. Nesmí se ale tvářit jako oficiální autosalon značky.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Brno – Nezávislí prodejci aut mohou v České republice využívat při své propagaci a nabídce názvy a loga automobilek i bez jejich souhlasu. Nesmí ale napodobovat vzhled oficiálních autosalonů a snažit se tak u veřejnosti vyvolat dojem, že jsou součástí sítě autorizovaných prodejců.
 
Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který posuzoval žalobu evropského zastoupení automobilky Toyota na pražskou společnost Autocentrum Duba. Spor tak pomohl určit pravidla, za nichž mohou i nezávislí prodejci užívat značky či loga automobilek.

„Je nepochybné, že pro informování zákazníka o prodeji automobilů příslušné značky je nutné používat takové označení, pod jakým jsou tyto automobily uváděny na trh. Užívání ochranné známky v různých variantách na prodejně je běžnou praxí i u neautorizovaných prodejen (nejen) automobilů,“ uvedl senát Nejvyššího soudu vedený Zdeňkem Desem.

Smlouva skončila, na Lexus zapomeňte

Spor mezi Toyotou a Autocentrem Duba začal už v říjnu 2006. Toyota vypověděla autocentru smlouvu, na jejímž základě bylo autorizovaným prodejcem vozů značky Lexus. Podle japonské automobilky totiž společnost nesplnila podmínky upravující standardy pro prodejny této značky.

Autocentrum Duba ale vozy Lexus nabízelo dál jako nezávislý prodejce. Název vozů ponechalo nad vstupní budovou autocentra, využívalo ho také při propagaci na svých internetových stránkách. Toyota se proto obrátila na soud a chtěla, aby firmě nařídil odstranit značku či logo Lexus z vývěsních štítů, uvítacího pylonu před prodejnou, z internetových stránek i všech dalších propagačních materiálů. Podle automobilky to jde nad rámec užití označení nezbytného k určení účelu výrobku nebo služby.

Právní zástupce Autocentra Duba Jan Jiříček namítal, že označování prodejen značkou automobilky včetně grafického znázornění je běžné u všech prodejců aut.

U Městského soudu v Praze ani u vrchního soudu Toyota neuspěla. Vrchní soud v Praze pouze rozhodl, že autocentrum musí doplnit ke značce Lexus slovní spojení „prodej a servis“ – jinak potvrdil, že prodejce nemusí vzhled prodejny ani způsob propagace nijak měnit.

Toyota ale ještě poslala dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle jejích právníků musí prodejci po skončení dohody o oficiální spolupráci přestat používat značky a jakékoliv názvy spojené s  automobilkou. Nesmí se ani chovat takovým způsobem, který by vedl zákazníky k přesvědčení, že jde o autorizovaný servis. Rozhodnutí, kterým vrchní soud uložil autocentru užívat spojení „prodej a servis“, může podle právníků automobilky paradoxně ještě více vzbuzovat dojem o tom, že jde o autorizovaného prodejce vozů Lexus.

Podívejte se i za hranice

Také Nejvyšší soud ale potvrdil, že autocentrum využívá značku Lexus jako nezávislý prodejce oprávněně. A to i přesto, že Toyota argumentovala smlouvou, podle níž mělo autocentrum přestat po ukončení spolupráce užívat obchodní značky automobilky. „Není možné platně sjednat, že po ukončení smlouvy nebude nadále jeden soutěžitel – účastník smlouvy - užívat ochranné známky a loga ve smlouvě vymezené (přičemž nehraje roli, zda druhá smluvní strana je, či není majitelem ochranné známky či loga,“ konstatovali soudci Nejvyššího soudu.

Nejvyšší soud nicméně Toyotě částečně vyhověl a nařídil nové projednání celého případu. Podle něj totiž městský i vrchní soud chybovaly, když posuzovaly vzhled prodejen a způsob využití značky Lexus pouze v poměrech České republiky. "Automobily značky Lexus lze považovat za zboží luxusního charakteru, pro jehož získání je potenciální zákazník ochoten podstoupit delší cestu než pro zboží obyčejné. S ohledem na volný pohyb v EU nejsou takovému potenciálnímu zákazníku kladeny překážky, aby požadované zboží získal na prodejních místech, která leží mimo území České republiky,“ uvedl Nejvyšší soud.

Soudci tedy musí znovu posoudit, zda Autocentrum Duba příliš nenapodobovalo vzhled oficiálních autosalonů Lexus a neklamalo tak zákazníky. 

 

Právě se děje

Další zprávy