Rybí školka i udržitelná trička. Podívejte se, kdo se utká o ekologickou cenu E.ON

Ekonomika Ekonomika - za podpory: e.on logo
30. 6. 2023 10:46
Letoš již po patnácté vyhlásila společnost E.ON nejúspěšnější ekologické projekty roku. Do finále se dostala rybí zahrada, digitální odpadové tržiště, strategická hra o záchraně planety, ekologicky šetrná škola, cirkulární oblečení i energeticky soběstačné učebny. O absolutním vítězi, který bude zastupovat Česko na celosvětové soutěži, mohou lidé hlasovat do konce srpna.
Cirkulární tržiště Cyrkl
Cirkulární tržiště Cyrkl | Foto: E.ON

Digitální odpadové tržiště Cyrkl

S myšlenkou, že odpad je surovinou budoucnosti, vznikl projekt digitálního odpadového tržiště Cyrkl. Ten hledá nové využití pro průmyslový odpad, vedlejší produkty, druhotné suroviny nebo použité materiály.

  • Jeho cílem je zavádět principy cirkulární ekonomiky do odpadového hospodářství firem.

Na jedné straně stojí výrobní firma, která se potřebuje ekologicky zbavit svého odpadu, na straně druhé pak společnosti ochotné z odpadu vyrábět další hodnotné věci. Oba tyto subjekty může přímo propojit tržiště Cyrkl, které působí po celém světě a propojuje desetitisíce firem.

Strojové učení a algoritmy při tom využívají geografickou polohu a obchodní historii firem, druh odpadu a další parametry, které se při vyhledávání firmám mohou hodit. V současnosti je v systému na 19 tisíc zaregistrovaných firem. 

 

Právě se děje

Další zprávy