Češi z nouze vymysleli pozoruhodné typy respirátorů. Některé to dotáhly až do výroby

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 22. 11. 2020 13:02
V Česku je už od března, kdy do země pronikla koronavirová krize, velká poptávka po rouškách, respirátorech i dalších zdravotnických pomůckách. Zároveň se objevila řada českých výrobců, kteří se snažili přijít se svou troškou do mlýna a zároveň s něčím odlišným. Podívejte se, s jakými inovacemi se snaží uspět u zákazníků v Česku i ve světě.
Respirátor RP95-M, který vychází z modelu Respirátor vychází z modelu vyvinutého na ČVUT a jenž vyrábí firma Cardam.
Respirátor RP95-M, který vychází z modelu Respirátor vychází z modelu vyvinutého na ČVUT a jenž vyrábí firma Cardam. | Foto: ČTK

Cardam

V české firmě Cardam se uchytil nápad původem z dílny ČVUT. Prototyp polomasky připravené s pomocí 3D tisku, kterou univerzita vymyslela, nemohl vznikat sériově.

Společnost Cardam, dceřiný podnik Fyzikálního ústavu AV ČR, firmy Beneš a Lát a České zbrojovky, tak model RP95-M pro hromadnou výrobu upravila (na vstřikolisech), v červnu respirátory získaly i evropskou certifikaci. 

Spolutvůrce původní masky Alexandr Lazarov tehdy řekl, že si nedovede představit nic lepšího, co by se jejich produktu mohlo stát. Ocenil také to, že díky tomu vznikl "spin-off", který přenesl akademické znalosti do průmyslu.

V březnu se firma nechala slyšet, že respirátorů, které poskytují maximální stupeň ochrany, naskladní týdně 40 tisíc. Díky volné licenci je používají instituce v desítkách zemí, objednávka přišla i od českého ministerstva zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy