Propuštění piloti mají šanci u Rusů. Letušky musí mimo obor

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
25. 10. 2014 11:13
ČSA propustí přes 150 zaměstnanců. Jakou mají šanci na pracovním trhu?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Šmajlerová

Praha - Předem prohraná bitva. Tak lze označit boj některých zaměstnanců o zachování jejich pozic v Českých aeroliniích (ČSA). Piloti ani nevyhlásili stávkovou pohotovost, letušky a stevardi pak přistoupili na dohodu se zaměstnavatelem a stávku odvolali.

Celkem přes 150 zaměstnanců si tak musí hledat nové místo. Ostatně řada z nich už to zkusila.

Mnohem větší šanci získat místo v oboru mají podle zjištění online deníku Aktuálně.cz piloti. Poptávka po nich je v současné době značná. Naopak letušky a stevardi se na přesyceném trhu prosadí těžko.

Hurá do Ruska?

Velký nedostatek pilotů má například ruský Aeroflot. "Podle mých informací potřebuje přijmout asi dvě stě pilotů s tím, že od státu má povoleno přijmout asi sedmdesát až osmdesát lidí z ciziny,“ říká dobře informovaný zdroj z oboru, který si nepřál být jmenován.

Podle něj už velká část pilotů, kteří mají být propuštěni, o místo v Aeroflotu zažádala. „Jde zhruba o šedesát lidí. Někteří již mají místo dokonce přislíbené. Polepší si finančně, budou mít celkově lepší podmínky,“ upřesňuje zdroj Aktuálně.cz.

Dalšími destinacemi, v nichž by se mohli piloti uplatnit, jsou třeba Spojené arabské emiráty nebo Katar. „To ale představuje problém pro piloty s rodinami. Takovéto změně by se musela přizpůsobit celá rodina,“ říká výkonný sekretář Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Zdeněk Kirchner. Dodává ale, že kromě Aeroflotu piloti moc jiných možností v Evropě nemají.

Mimo obor budou letušky úspěšnější

Mnohem hůře je na tom podle něj palubní personál. „Letušek a stevardů je na trhu naprostý přebytek. Konkurence je taková, že letušky starší třiceti, pětatřiceti let mají velmi malé šance,“ obává se Kirchner. Jedinou zemí, kde by se práce v oboru mohla najít, jsou podle něj Spojené arabské emiráty.

"Skutečně nám nezbude nic jiného, než si - pokud budou chtít zůstat v oboru - hledat práci daleko v zahraničí. Řešením by pro nás nebylo, ani kdyby nabíral konkurenční TravelService - myslím si, že velká většina z nás by tam kvůli mnohdy nelidským podmínkám nešla," říká jedna z letušek, která chtěla zůstat v anonymitě.

Na rozdíl od pilotů se ale letušky a stevardi mohou mnohem lépe uplatnit v jiných oborech. „Piloti mají velmi úzkou profilaci, nezbývá jim tedy nic jiného, než hledat práci ve stejném oboru v zahraničí,“ potvrzuje Tomáš Ervín Dombrovský, vedoucí oddělení analýz a komunikace pracovního portálu Jobs.cz. „Naopak u stevardů a letušek vidím mnohem větší možnost uplatnění,“ dodává.

Podle jednatele personální agentury Manpower Jiřího Halbrštáta mají letušky a stevardi výraznou schopnost zvládat krizové situace, jsou schopni rychlého rozhodnutí a jsou dobrými organizátory. Zvládají takové situace, ve kterých ostatní lidé selžou.

„Díky těmto dovednostem se mohou velice dobře uchytit na asistentských pozicích pro top management, jako account manažeři nebo obchodníci. Vhodný je pro ně i segment hotelových služeb,“ vyjmenovává Halbrštát.

Stávka nebude

Proti propouštění se vznesla vlna nevole ze strany letušek a pilotů, vyhlásili na 30. října stávku. V pátek se ale dohodli s vedením aerolinek na kompromisním řešení a stávku odvolali.

Od stávky dali ruce pryč piloti. „Do stávky vstupovat nehodláme,“ potvrdil Aktuálně.cz Zdeněk Kirchner. Podle jeho vyjádření je restrukturalizační plán daná věc, stávkou by se tedy nic nezmohlo.

Propouštění je součástí restrukturalizačního plánu ČSA. O práci mělo původně přijít 77 pilotů a asi 100 palubních průvodčích. Propouštění se mělo dotknout také 66 lidí z administrativy. "V případě palubních průvodčích se nám podařilo uhájit 29 pozic," řekl Aktuálně.cz předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

"Na základě páteční dohody tak bude propuštěno 69 palubních průvodčích," upřesnil mluvčí ČSA Daniel Šabík. Zmírnit se také podařilo propouštění u pilotů, o práci přijde "jen" 65 z nich. Z administrativy pak odejde 26 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy