Letušky ČSA stávkovat nebudou. Dohodly se na kompromisu

Ekonomika Ekonomika
24. 10. 2014 16:19
Vedení aerolinií se s odbory dohodlo na zrušení stávkové pohotovosti. Propouštění nebude tak výrazné.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vedení Českých aerolinií (ČSA) se dnes dohodlo s Odborovou organizací palubních průvodčích, že odvolají stávku plánovanou na 30. října i stávkovou pohotovost palubních průvodčích. Slíbilo jim za to "snížení dopadu na aktuální propouštění" v aerolinkách.

"Jsme rádi, že se nám podařilo uchránit dodatečná pracovní místa palubních průvodčích v ČSA nad rámec plánovaného propouštění," říká předsedkyně Odborové organizace palubních průvodčích Petra Posová.

Restrukturalizace pokračuje dál

Předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř upozorňuje, že základní parametry restrukturalizačního plánu se touto dohodou nemění. "Jsem rád, že jsme našli společné kompromisní řešení, což považuji za pozitivní signál směrem k dalším akcionářům ČSA," dodává.

Propouštění je součástí restrukturalizačního plánu ČSA. O práci mělo původně přijít 77 pilotů a asi 100 palubních průvodčích. Propouštění se mělo dotknout také 66 lidí z administrativy. "V případě palubních průvodčích se nám podařilo uhájit 29 pozic," řekl online deníku Aktuálně.cz předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

"Na základě páteční dohody tak bude propuštěno 69 palubních průvodčích," upřesnil mluvčí ČSA Daniel Šabík. Zmírnit se také podařilo propouštění u pilotů, o práci přijde jen 65 z nich. Z administrativy pak odejde 26 lidí.

Finanční injekce ano, plán ale musí pokračovat

Korean Air, který v ČSA drží 44 procent, se ve středu připojil k plánu ministerstva financí podpořit hospodaření finanční injekcí.

Jako podmínku ale korejská společnost uvedla právě pokračování v restrukturalizačním plánu, proti kterému se odbory bouří.

 

Právě se děje

Další zprávy