Panorama Hradčan, které zabetonovalo měnu. Před 5 lety začala ČNB rozprodávat koruny

nev ČTK nev, ČTK
7. 11. 2018 6:05
Přišlo to nečekaně. 7. listopadu začala Česká národní banka po předchozím stručném oznámení s masivním nakupováním zahraničních měn za koruny ze svého bezedného měšce. Devizové intervence měly oslabit českou korunu, jelikož české ekonomice podle banky hrozila deflace neboli snižování cen s nedobrým vlivem na hospodářství. Názory na spuštění devizových intervencí ČNB však rozdělují ekonomy i pět let od jejich zahájení.
Foto: Economia

ČNB záměrně oslabuje korunu

Cílem České národní banky, v jejímž čele stál v roce 2013 guvernér Miroslav Singer, bylo oslabit korunu kvůli hrozící deflaci. Snížením sazeb na nulu na podzim roku 2012 ČNB vyčerpala všechny svoje konvenční nástroje a nic jiného než oslabení měny jí podle názoru bankovní rady nezbývalo.

  • Deflace je definována jako absolutní meziroční pokles cenové hladiny v ekonomice. Obvykle se měří indexem spotřebitelských cen. Opakem deflace je inflace.

Deflace byla podle ekonomů jedním z charakteristických rysů Velké hospodářské krize 30. let 20. století. Pokles cenové hladiny zvyšuje reálnou hodnotu dluhů a očekávání dalšího poklesu cen vede k odkládání nákupu, což dále podrývá poptávku v ekonomice. Prostřednictvím tohoto mechanismu může tedy deflace velmi negativně ovlivnit nejen hospodářský vývoj, ale i finanční stabilitu.

Pokles cen tak mohl v roce 2013 způsobit, že lidé v očekávání dalšího zlevňování odloží část nákupů, což by mělo na ekonomiku nepříznivý dopad. ČNB potřebovala zrychlit růst cen, aby se přiblížila ke svému dvouprocentnímu inflačnímu cíli.

  • Kurz měny se před zákrokem pohyboval kolem 25,50 koruny za euro, ČNB se jej rozhodla držet u hladiny 27 korun za euro. Předtím banka intervenovala naposledy v roce 2002, tehdy ovšem nestanovila "závazný kurz" a její nákupy zahraniční měny byly výrazně menší.
 

Právě se děje

Další zprávy