PPF mění vedení Telefóniky, končí i autor neomezených tarifů

Jan Klesla, HN
14. 4. 2014 10:00
Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera pokračuje ve změnách nejvyššího vedení společnosti. Přicházejí do ní lidé, kteří připravovali neuskutečněného čtvrtého operátora.
Telefónica O2
Telefónica O2 | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Skoro přesně rok po spuštění populárních neomezených tarifů opustil českou Telefóniku jejich hlavní tvůrce. A také autoři strategie firmy v posledních letech.

Její nový vlastník, skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, pokračuje ve změnách nejvyššího vedení společnosti. Naopak do ní přicházejí lidé, kteří dříve pro PPF připravovali projekt čtvrtého operátora – nakonec neuskutečněného.

Změny ve firmě potvrdil Hospodářským novinám nový člen představenstva za PPF Michal Frankl. Odchod šéfa marketingu Jiřího Dvorjančanského, který stál za neomezenými tarify, podle něj souvisí s rozdělením oddělení do dvou divizí, obsluhujících firemní zákazníky a domácnosti.

Hledá se cesta k vyšší efektivitě

K začátku dubna skončil také bez nástupce další důležitý člen managementu, šéf strategie Felix Geyr. Ten stál za otevřením trhu virtuálním operátorům a spadal pod něj i regionální poskytovatel připojení Internethome. Na rozdíl od bývalého finančního ředitele Davida Melcona se Geyr nevrací do španělské skupiny Telefónica.

„Hledáme způsoby, jak firmu zefektivnit,“ říká Frankl k proměně největšího českého operátora s mobilní i pevnou sítí a dědictvím ještě z dob státního monopolu Českého Telecomu. Má se stát menší a štíhlejší firmou, schopnou rychle se rozhodovat a reagovat na změny na trhu. A s levnějším provozem, který vyváží dlouhodobě klesající příjmy.

Kdo se stane šéfem nejvyšším?

Ve funkci i v představenstvu operátora naopak přežil klíčový technický ředitel Petr Slováček. Stejně tak zatím zůstává i dosavadní generální ředitel Luis Antonio Malvido, o jehož nástupci se ale ve firmě již spekuluje. Nejčastěji se skloňuje jméno Tomáše Budníka, který byl šéfem U:fona, připravoval zmíněného operátora PPF a následně se s ním přihlásil i do důležité aukce frekvencí. V Telefónice se objevují i další lidé z jeho týmu.

Budník se navíc nedávno stal šéfem IT Telefóniky. Ve funkci vystřídal Moniku Mošovou, která je nyní jeho poradkyní.

Frankl, bývalý předseda dozorčí rady Telecomu, náměstek ministra financí a informatiky a člen rady telekomunikačního úřadu je jedním z řady manažerů, které PPF přivedla. Patří mezi ně exministr informatiky Vladimír Mlynář, akcionář PPF Ladislav Bartoníček nebo investiční ředitel skupiny Martin Vlček. Faktickým šéfem operátora je z pozice předsedy dozorčí rady ekonom a ředitel investic PPF Martin Štefunko. Jeho pravou rukou se pak stal bývalý analytik Wood & Company Jan Tomaník.

 

Právě se děje

Další zprávy