Počet aktivních SIM karet v Česku stoupl na 14 milionů

ČTK ČTK
30. 4. 2014 15:48
Téměř 8,8 milionu zákazníků loni využívalo některý z tarifů, zbývající volali přes předplacenou kartu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Počet aktivních mobilních SIM karet na českém trhu loni vzrostl o 1,3 procenta na 14 milionů. Téměř 8,8 milionu zákazníků využívalo některý z tarifů, zbývající volali přes předplacenou kartu. Vyplývá to z výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu.

"Vzhledem k tomu, že celkový počet účastníků již roste pouze mírně, dochází ve větší míře k přesunu účastníků mezi jednotlivými poskytovateli služeb, nově včetně virtuálních operátorů," uvedl úřad. Podle něj loni vzniklo téměř 50 virtuálních operátorů.

Objem hlasového volání z mobilů vzrostl o tři procenta na 16,6 miliardy reálných minut. Počet odeslaných SMS se meziročně zvýšil o čtyři procenta na 7,8 miliardy zpráv. Objem přenesených mobilních dat se zvýšil o 29 procent na odhadovaných 18 500 TB.

Průměrná cena minuty hovoru poklesla v prvním pololetí loňského roku proti roku 2012 zejména díky nabídce neomezených tarifů o 19 procent na 1,78 koruny za minutu. Největší pokles zaznamenal T-Mobile se snížením o 22 procent na 1,68 koruny za minutu. Podnikatelé měli v průměru ceny proti rezidenčním zákazníkům nižší o 28 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy