V letadlech už nemusíte vypínat mobil, pravidla zmírní

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 27. 3. 2014 22:24
Poslouchat hudbu, číst si v elektronické čtečce nebo hrát hry na elektronickém zařízení bude možné v letadlech Českých aerolinií i během startů a přistání.
Letadlo ČSA
Letadlo ČSA | Foto: Reuters

Praha - Od začátku letošní letní sezony uvolní České aerolinie pravidla pro používání přenosných elektronických zařízení na palubách. 

Letní sezona přitom v ČSA začíná už tuto neděli.

Podmínkou je přepnutí zařízení do takzvaného režimu "letadlo".

"Uvolnění pravidel pro používání i během pojíždění, startů a přistání na letech Českých aerolinií se týká všech malých elektronických zařízení, jako jsou mobilní nebo chytré telefony, tablety, čtečky knih apod., která lze bezpečně držet v ruce nebo je uložit do kapsy sedadla," říká mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Pravidla se nemění pouze u notebooků. Ty lze bez omezení používat jen do zavření dveří letadla. Během letu už pouze v režimu bez zapnutého wifi s výjimkou fáze vzletu a přistání.

Stará pravidla o zákazu používání všech elektronických zařízení zůstávají v platnosti také pro cestující, kteří sedí na sedačkách u nouzových východů.

"České aerolinie uvolněním pravidel pro používání elektronických zařízení na palubách letadel reagují na změny, které na sklonku minulého roku oznámila EASA (Evropská agentura pro bezpečnost v letectví)," vysvětluje Martin Štolba, výkonný ředitel Českých aerolinií pro provoz.

Podobně nyní zmírňují bezpečnostní předpisy pro cestující na palubách letadel i další letecké společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy