Vypadají jako nástroj moderní doby. Přitom platební karty pamatují už víc než sto let

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
25. 11. 2018 7:28
Platební karty se v Česku zabydlely, podíl jejich transakcí každý rok prudce roste i v porovnání se světem. Kdy se nám ale vlastně poprvé dostaly do rukou? Kde a kdy platební karty vznikly? Podívali jsme se do jejich dlouhé historie.

V peněžence má alespoň jednu platební kartu 96 procent Čechů. A platí s ní stále častěji. Jde totiž o rychlý způsob úhrady a také přibývá míst, kde je možné s kartou platit.

Platební karty vypadají jako moderní vynález, pamatují ale více než sto let. První pokusy najdeme dokonce v 19. století v Americe.

Článek vznikl ve spolupráci s Pavlem Juříkem, autorem knihy Platební karty, Ilustrovaná historie placení.

Foto: Pavel Juřík, Platební karty, Ilustrovaná historie placení

Cílem bylo zvýšit věrnost zákazníků

První opravdovou platební kartu na světě vydala roku 1914 telefonní a telegrafní společností Western Union. Takzvaná identifikační karta (Charge Card) se vzorovým podpisem zákazníka sloužila k ověření totožnosti klienta a jeho účtu.

Po předložení karty podepsal odesílatel objednávku na dopravu zboží, kde uvedl číslo karty a společnost mu na konci měsíce poslala fakturu za všechny přepravené zásilky.

Cílem karet bylo zvýšit věrnost zákazníků i jejich útratu. Klienti již nebyli omezeni hotovostí, kterou měli zrovna u sebe, kartou mohli platit ve všech pobočkách Western Union, a to i na zaoceánských parnících.

Systém Charge-it (připište to na účet) se rychle rozšiřoval. Věrnostní platební karty se staly jedním z prostředků konkurenčního boje. Doposud spořivé americké domácnosti se naučily žít na dluh a kupovaly si na splátky vysavače, nábytek i auta.

  • Podle odhadu ministerstva obchodu USA z první poloviny 30. let jen 47,4 % tržeb obchodních domů bylo hrazeno v hotovosti, 45,6 % bylo účtováno na úvěrové účty a 7 % činil splátkový prodej.
 

Právě se děje

Další zprávy