Nejhezčí nové stavby Evropy. Projděte si výsledky soutěže

Nejhezčí nové stavby Evropy. Projděte si výsledky soutěže
Vítězná stavba letošního ročníku. Filharmonie ve Štětíně vrací hudbu na místo, odkud ji vyhnala druhá světová válka. Stojí totiž na místě koncertní haly zničené bombardováním. Dvojitou fasádou budovy vede většina technických instalací. Tato fasáda zajišťuje také přirozenou ventilaci a je podsvícena LED světly. Může tak v noci zářit při minimální spotřebě energie.
Celá budova naplňuje zásady pasivního domu. Hlavní sál pro tisíc posluchačů je navržen na základě Fibonacciho posloupnosti, přičemž s odstupem od pódia roste množství plošek na zdobném stropě i stěnách. Ty jsou pokryty zlatými lístky.
Kromě hlavního sálu je v budově i komorní sál pro 200 posluchačů, multifunkční prostor pro výstavy a konference a rozlehlé foyer, které je také určeno pro pořádání různých akcí. Autory architektonického návrhu jsou Fabrizio Barozzi a Alberto Veiga.
Cenu pro začínající architekty získal v letošním ročníku rodinný dům Luz House z dílny katalánského studia Arquitectura-G.
Foto: Leonardo Finotti
Veronika Skálová Veronika Skálová
Aktualizováno 11. 5. 2015 17:50
Foto: Vítězná Filharmonie ve Štětíně a další finalisté letošního ročníku prestižní architektonické ceny Miese van der Rohe.

Barcelona - Nejlepší novou stavbou v Evropě za poslední dva roky je Filharmonie v polském Štětíně ze studia Barozzi/Veiga. Rozhodla o tom sedmičlenná porota prestižní ceny Miese van der Rohe určené pro evropské architekty. Vítěz uspěl mezi čtyřmi stovkami konkurentů.

Zástupci Evropské komise a Nadace Miese van der Rohe zároveň udělili Cenou pro začínající architekty. Tu získal rodinný "Luz House" navržený katalánským studiem Arquitectura-G.

Prohlédněte si galerii vítězných staveb i dalších čtyř finalistů, kteří se o cenu ucházeli.

 

Právě se děje

Další zprávy