Nové vedle starého. Nejlepší stavby v historickém prostředí

Nové vedle starého. Nejlepší stavby v historickém prostředí
Podívejme se (bez určení pořadí) na dalších pět letošních finalistů. Toto je polyfunkční dům na Burianově náměstí v Brně-Žabovřeskách od architekta Tomáše Pilaře. Porotu oslovil zejména tím, jak dotváří prostranství starého brněnského předměstí.
Do finále se dostal i dřevěný kiosek s občerstvením v Zámecké zahradě v Jičíně. Architektům Radkovi Květovi a Jiřímu Zrzavému se podle poroty podařilo velmi dobře zasadit stánek do konceptu zahrady.
Pěstebnímu skleníku v Květné zahradě v Kroměříži dali brněnští architekti Antonín Novák, Petr Valenta a Eduard Štěrbák správné rozměry a samozřejmý tvar, který citlivě vstupuje do obnoveného prostředí památky UNESCO.
Laboratoře Ústavu organické chemie a biochemie AVČR v Kolejní ulici v Praze-Dejvicích, postavené podle návrhu Kateřiny Zochové a Ivana Šroma, působí výstředněji, jak už napovídá jejich přezdívka „květák“. Svým organickým, amébovitým tvarem stavba oživuje klasicistně laděný komplex akademických a univerzitních ústavů.
Foto: Klub za starou Prahu
Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
23. 3. 2015 21:19
Fotogalerie: Prohlédněte si novostavby, které podle porotců soutěže nejlépe zapadají do historické zástavby.

Praha - Klub za starou Prahu už pojedenácté ocenil nejlepší novostavbu v historickém prostředí. Vítězný projekt podle nich nejlépe zapadá do historického rázu a současně dál rozvíjí okolí. Podívejte se na oceněnou stavbu i na zbývajících pět finalistů.

 

Právě se děje

Další zprávy