Maďarští poslanci zrušili zákaz nedělního prodeje, omezení platilo pouze rok

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2016 15:32
U voličů byl zákaz velmi nepopulární, uznali politici. Omezení platilo teprve rok, opozice ale chtěla proti zákonu uspořádat referendum. Lidové hlasování - o kvótách EU na rozdělení běženců - plánuje také vláda, která se bojí, že by další referendum odvedlo pozornost.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Budapešť - Maďarští zákonodárci v úterý odhlasovali zrušení zákona o zákazu nedělního prodeje ve většině obchodů. Vysoce nepopulární zákon platí přes rok a opoziční socialisté už proti němu začali připravovat referendum.

Pro zrušení sporného zákona zvedlo v maďarském parlamentu ruku 163 poslanců, dva byli proti a 11 se zdrželo, uvedla tamní agentura MTI. Jednokomorové shromáždění má 199 poslanců.

Aby skončil zákaz nedělního prodeje ve většině obchodů, navrhla maďarská vláda teprve v pondělí. Chtěla tak zabránit referendu, které proti zákonu chystala opozice. Maďarský kabinet totiž nyní plánuje vyhlásit referendum o plánu Evropské unie zavést kvóty pro rozdělování běženců a jiné všelidové hlasování by mohlo odvést pozornost voličů, uvedl ministr úřadu vlády Antal Rogán.

Roční zákaz nedělního prodeje podle něj dosáhl vládních ekonomických cílů v tom, že přesunul část tržeb z nadnárodních řetězců do menších prodejen. Rogán ale uznal, že omezení je u voličů velmi nepopulární.

Zákaz nedělního prodeje schválili maďarští zákonodárci předloni v prosinci, platit začal od loňského 15. března. Vláda argumentovala tím, že žádný zaměstnanec by neměl být nucen chodit do práce v neděli. Zákaz se ale nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Sněmovna českého parlamentu by měla tento týden jednat o senátním návrhu na omezení prodejní doby v obchodech o sedmi nejvýznamnějších svátcích. Pokud jej poslanci schválí, chtějí se Hospodářská komora ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu obrátit na Ústavní soud, aby přezkoumal ústavnost návrhu. Ten je podle nich pro část obchodníků diskriminační a navíc jde zcela proti evropskému trendu. Trend v zemích EU podle komory ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje.

Stát má regulovat otevírací dobu obchodů ve svátek, říká poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil. Politici by se měli zabývat podstatnějšími věcmi, říká zástupkyně obchodníků Marta Nováková. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy