Levná ropa pomohla Unipetrolu. Zisk mu i přes požár v Záluží vzrostl o 13 procent

Marek Miler
22. 10. 2015 9:27
Unipetrol ve třetím kvartále vydělal 1,58 miliardy korun. Nižší cena ropy zlepšila petrochemické a rafinérské marže. Na výsledku se nicméně výrazně podepsal srpnový požár v Záluží u Litvínova, který společnost stál na ušlém zisku 1,6 miliardy korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Archiv HN - Radim Beznoska

Praha - Zisk největší české petrochemické skupiny Unipetrol vzrostl o 13 procent. Důvodem je nižší cena ropy, která zlepšila rafinérské a petrochemické marže. Unipetrol dosáhl meziročního zlepšení výsledku i přes výpadek ethylenové jednotky, kterou v srpnu vyřadil z provozu požár.

Firma ve třetím kvartále vydělala 1,58 miliardy korun čistého zisku. Ještě v předchozím čtvrtletí zaznamenala nejlepší kvartální zisk v historii - 3,3 miliardy korun. K výsledku přispěly ''velice příznivé makroekonomické podmínky a vyšší meziroční prodeje rafinérských produktů, včetně sítě čerpacích stanic Benzina.,'' napsala společnost v tiskové zprávě.

Hospodaření firmy ve sledovaném období ovlivnila havárie, po které je od 13. srpna odstavená petrochemická výroba. Protože je chemická výroba úzce spojena s litvínovskou rafinérií, která jí dodává vstupní materiál, je i provoz této rafinérie na menším výkonu.

Unipetrol uvedl v tiskovém prohlášení, že ušlý zisk způsobený výpadkem činil dosud 1,6 miliardy korun. ‎Návrat ke standardnímu provozu ethylenové jednotky odhaduje firma až na říjen příštího roku.

Výpadek postihl firmu právě v době, kdy vysoké marže v petrochemii a rafinérském byznysu pomáhají zisku jiných rafinérských společností.

"Více než samotná čísla za kvartál budou investoři čekat na informace ohledně obnovení chemické výroby a vyčíslení celkového dopadu odstávky," řekl v komentáři před výsledky ředitel odboru analýz J&T Banky Milan Vaníček. Vaníček odhadl, že odstávka může trvat i půl roku a dopad do hospodaření společnosti bude v řádech miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy