Kupujete tablet místo PC a kamery. Statistici mění koš

ČTK ČTK
12. 2. 2014 15:55
Český statistický úřad mírně pozměnil složení spotřebního koše pro výpočet inflace.
Nexus 10, tablet od Google
Nexus 10, tablet od Google | Foto: Datarama

Praha - Mezi tisícovkou položek spotřebního koše, který statistici používají pro výpočet inflace, se nově objevil tablet či přehrávač Blu-ray a některé nové typy automobilů. Ze seznamu se naopak vytratil osobní počítač či digitální videokamera.

Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu. Statistici se těmito pravidelnými obměnami snaží jít s dobou a v inflaci zohledňovat nejnovější zvyky spotřebitelů. Naposledy se obsah koše měnil loni.

Pravidelně se například obměňují položky v kategorii nových automobilů. V letošním roce tak už statistici nesledují ceny Volkswagenu Passat 2.0 TDI a Škody Octavia Edition Prima, ale zařadili do seznamu novou Škodu Octavia 1,6 TDI Ambition či nový Renault Clio 1,2 Authentique.

Bydlení má menší váhu

Kromě obměny jednotlivých položek také ČSÚ mění váhy jednotlivých položek, a to opět dle nových trendů.

Oproti loňsku tak bude mít menší váhu kategorie týkající se bydlení a energií. Z celkových 1000 bodů letos na tuto kategorii připadá 265 bodů, zatímco o rok dříve to bylo 280 bodů. Více se zohlední ceny energií, zatímco menší váhu bude mít nájemné či ceny za údržbu.

Z dalších položek bude nově brán větší zřetel například na ceny osobní taxislužby, menší váhu bude mít naproti tomu hlídání dětí.

Jen setinky

"Obměna spotřebního koše je naprosto běžnou věcí, protože je potřeba odrazit technologické změny," reagovala analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní je taková změna marginální a může míru inflace ovlivnit "jen o setinky směrem nahoru". Novější, modernější věci s vyšší cenou totiž vyřadí věci zastaralé, vysvětlila.

Český statistický úřad už podle nového spotřebního koše vypočítal lednovou míru inflace, kterou zveřejnil dnes. Spotřebitelské ceny v lednu vzrostly meziročně o 0,2 procenta, zatímco v prosinci to bylo o 1,4 procenta. Proti prosinci ceny stouply o 0,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy