Kam pro první informace? Třeba na Adopce.com

Viktor Vondra Viktor Vondra
17. 12. 2012 14:47
Nejdéle sloužící portál o náhradní rodinné péči funguje už deset let
Jana Kučerová, manažerka projektu Adopce.com.
Jana Kučerová, manažerka projektu Adopce.com. | Foto: Adopce.com

Schválení novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, které posiluje postavení pěstounů a tím i celou oblast náhradní rodinné péče, v důsledku povede velmi pravděpodobně i ke zvýšení zájmu o téma ohrožených, opuštěných či jinak znevýhodněných dětí.

O informace naštěstí už není nouze; poskytuje je jak státní správa, tak množství neziskových organizací a sdružení. Jedním z „nejdéle sloužících" na tomto poli je i projekt Adopce.com, který letos slaví už desáté výročí.

„Adopce.com může sloužit jako první záchytný bod pro někoho, kdo má zájem o adopci či pěstounství a hledá opravdu základní informace, týkající se adopce, osvojení, případně pěstounské a hostitelské péče. Jsme prostě první linií, kam mohou lidé přijít, aby získali základní orientaci v problematice, a zároveň tu existuje i návaznost a propojení na služby Střediska náhradní rodinné péče a jejich know-how, pokud by se potřebovali dozvědět víc nebo měli už opravdu vážný zájem o povolání pěstouna nebo o osvojení dítěte," vysvětluje roli projektu jeho manažerka Jana Kučerová.

Myšlenka projektu se zrodila v roce 2001 z kolektivních úvah pracovníků Nadace Terezy Maxové dětem a firmy Nestlé, která projevila přání finančně podpořit pomoc znevýhodněným dětem, jež z nejrůznějších důvodů nemohou žít ve vlastní rodině. Tehdy vznikla idea portálu, který by přinášel základní informace a osvětu o tématu. A od myšlenky k uvedení projektu do života stačil pouhý rok - Adopce.com, nad níž při jejím zrodu převzal záštitu světově uznávaný dětský psycholog profesor Zdeněk Matějček, funguje už od roku 2002.

Dnes je projekt Adopce.com společným dílem čtyř subjektů: Jeho realizátory jsou obecně prospěšná společnost Spolu dětem a Středisko náhradní rodinné péče (to plní zároveň roli odborného garanta), jeho partnery jsou od samého počátku i Nadace Terezy Maxové dětem a společnost Nestlé.

Vedle webového portálu je součástí projektu také infolinka určená jak pro širokou veřejnost, tak pro náhradní rodiče, kde od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin odpovídají na aktuální dotazy týkající se problematiky náhradní rodinné péče odborníci z oblasti práva a sociální pracovnice.

A třetí důležitou částí projektu je i informační brožura Průvodce náhradní rodinnou péčí, kde je přehledným a uceleným způsobem žadatelům přiblížena celá problematika; příručka vychází ve stále nových vydáních, na serveru Adopce.com je volně ke stažení nebo je možné si ji - právě díky finanční podpoře firmy Nestlé - bezplatně objednat.

Stále žádaná. Příručka Průvodce náhradní rodinnou péčí vychází už popáté.
Stále žádaná. Příručka Průvodce náhradní rodinnou péčí vychází už popáté. | Foto: Adopce.com

„Když Adopce.com v roce 2002 vznikla, byl to úplně první webový portál a zároveň brožura, kde lidé měli možnost dozvědět se základní informace. V té době ani Ministerstvo práce a sociálních věcí nemělo nic, žádnou publikaci, kde by potřebné údaje byly všechny takhle pohromadě. V tom byla Adopce.com průkopníkem a tím, že naše brožura byla zdarma, využívala ji i státní správa - pro orgány sociálně-právní ochrany dětí to byl nástroj, který mohly žadatelům o adopci či zájemcům o pěstounství dát. A popularita projektu v tomto smyslu přetrvává dodnes; vždycky když se objeví nové vydání brožury - a teď připravujeme už páté - je o ně ze státní správy velký zájem. Protože i když už je nejrůznějších webových portálů, brožurek a infolinek daleko víc než před lety, mnoho jich působí jen v rámci kraje či okresu, kdežto záběr Adopce.com je jednak celorepublikový, jednak díky odborné garanci Střediska náhradní rodinné péče jsou poskytované informace skutečně erudované a kvalitní," říká Jana Kučerová a dodává: „To, že orgány sociálně-právní ochrany dětí naši brožuru dodnes používají, nás těší a je to pro nás také velké zadostiučinění - je to potvrzením potřebnosti a užitečnosti práce, kterou děláme.

Návštěvnost webu Adopce.com od jeho vzniku postupně stoupala, v posledních letech se ustálila na přibližně 15 000 návštěvníků měsíčně. „Jsou období, kdy se skokově zvýší - třeba právě kolem Vánoc - ale to je pochopitelné," říká Jana Kučerová. „Je to čas, kdy téma opuštěných a znevýhodněných dětí ve společnosti víc rezonuje, lidé mají větší potřebu udělat něco dobrého, nějak pomoci."

„Jak velký je tým lidí, který se o celý projekt stará?" napadá mě nad portálem, který kromě už zmíněných základních informací dnes nabízí také například diskusní prostor, internetovou poradnu, ke stažení řadu příruček k tématu i zákonů, které se problematiky týkají.

„Nijak početný," směje se Jana Kučerová. „Ve Středisku náhradní rodinné péče se vždycky jeden člověk stará o infolinku, zbytek mám na starosti já - ale jen částí svého úvazku, protože ve Spolu dětem obhospodařuji i další projekty. I když je podpora od Nadace Terezy Maxové dětem a firmy Nestlé stabilní a její výši nijak negativně nepoznamenala ani krize, spíše naopak, lidmi ani penězi rozhodně neplýtváme."

(Článek vyšel v Edici Otvíráme IV/2012)

 

Právě se děje

Další zprávy