Byl v kole kokain? A jak rozdrtit roztoče? Na co všechno musí odpovídat na infolince

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 3. 3. 2019 11:07
Jak velká je největší sušenka, kolik váží kolejnice R65, mohou mít ryby modřinu nebo v jakém roce pískala na poslance Dagmar Havlová? To jsou otázky, na něž se musí operátoři informační linky snažit najít co nejrychleji odpověď. Podívejte se, jaké netradiční dotazy dostávají a jak se s nimi dokážou poprat.
Foto: Hana Stepanikova / Shutterstock.com

Historie a svět

  • Co znamená zkratka INRI?
    INRI ve stylizované podobě je součástí mnoha krucifixů a jiných zobrazení ukřižovaného Krista. Jde o zkratku latinských slov Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, česky Ježíš Nazaretský, král židovský.
  • Kdo podepsal kapitulaci Německa v roce 1945?
    Bezpodmínečnou kapitulaci Německa v Remeši v hlavním stanu vrchního velitele vojsk západních spojenců generála Dwighta D. Eisenhowera 7. května 1945 ve 2:41 hodin podepsal z nařízení Hitlerova nástupce velkoadmirála Dönitze německý generál Alfred Jodl. Současně bylo stanoveno, že dokument ratifikují i vrchní velitelé německých ozbrojených sil. Stalo se tak krátce po půlnoci z 8. na 9. května v bývalém důstojnickém kasinu v Berlíně-Karlshorstu. Za přítomnosti sovětského velitele maršála Žukova kapitulaci ztvrdili polní maršál Keitel, admirál von Friedeburg a za letectvo generálplukovník Stumpff. Své podpisy pod oba dokumenty připojili zástupci všech spojenců - Spojených států amerických, Velké Británie a Sovětského svazu. Jako svědci aktům přihlíželi delegáti z Francie.
  • Jak se jmenovala druhá ruská kosmonautka, která letěla do vesmíru?
    Světlana Savická.
  • V jaké zemi se vyráběl Oltcit?
    Oltcit byl rumunský automobil, který byl licenčně vyráběn v Automobilce Craiova (Rumunsky: S.C. Automobile Craiova S.A.) ve spolupráci se společností Citroën. Výroba probíhala na konci sedmdesátých a celá osmdesátá léta.
 

Právě se děje

Další zprávy