Hypoteční zástavní listy mají být pro investory atraktivnější, vláda podpořila nové trendy

ČTK ČTK
7. 2. 2018 10:33
Současná úprava je podle ministerstva financí zastaralá a neodráží nejnovější trendy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Hypoteční zástavní listy, které banky využívají na financování hypoték, by měly být pro investory atraktivnější. Počítá s tím návrh novely zákona o dluhopisech, kterou dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Současná úprava je podle ministerstva financí zastaralá a neodráží nejnovější trendy.

"Ukazuje se, že stávající právní úprava je zastaralá nejen proti Západu, ale také proti Polsku, Maďarsku a Rumunsku. V právní úpravě totiž chybí celá řada ustanovení nebo dokonce institutů, které lze najít v ostatních vyspělých evropských právních úpravách. To má za následek poměrně negativní hodnocení právního rámce pro hypoteční zástavní listy ze strany ratingových agentur," uvádí materiál.

Novela mimo jiné upravuje režim hypotečních zástavních listů a jejich správu v případě úpadku toho, kdo cenné papíry vydal. Ministerstvo navrhuje hypoteční zástavní listy, tedy tzv. kryté dluhopisy, vyjmout z případného insolvenčního řízení.

Návrh ministerstvo předložilo vládě v identické podobě, ve které jej kabinet již schválil v březnu 2017. Do konce volebního období předchozí Poslanecké sněmovny ovšem nebyl sněmovnou schválen, a musel tak být předložen znovu.

Hypoteční zástavní listy jsou dluhopisy vydávané hypotečními bankami s cílem získat peníze na poskytování hypotečních úvěrů. Dluhopisy jsou kryté pohledávkami z hypotečních úvěrů, a patří tak podle odborníků k jedněm z nejbezpečnějších cenných papírů.

Do konce března 2016 byly podle materiálu v Česku vydány hypoteční zástavní listy za 832 miliard korun, z toho v oběhu byly papíry za 535 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy